ZETApress

hírportál

Mesterrel a mesterségről

A filmgyártásról, a filmkészítés oktatásának nehézségeiről beszélgetett Makk Károllyal Monori Mész András és Sós Mária rendező a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál ötödik napján a Művészetek és Irodalom Házában. A filmrendezést nehéz oktatni, hiszen a gyakorlatban semmi sem úgy működik, ahogyan azt elméletben megtanítjuk ? magyarázta Makk Károly. Bonyolult a mozgóképről beszélni, hiszen közeli, félközeli és távoli képekből van csupán összerakva ? tudatta a Moveast Sajtóiroda.

Ha a főiskolára jelentkező fiatal legalább harminc film tartalmát értelmesen el tudja mondani, akkor lehet keresnivalója a rendező szakon. Ha nem, járjon még moziba ? tette hozzá Makk Károly. Ha egy diák helyzetet és hangulatot tud teremteni szavaival, akkor helye lehet a szakon, a többit majd a főiskolán megtanulja. Ezek mellett pedig fontos lenne a mester szerint az is, hogy a fiatal írókkal, a képzőművészekkel és az operatőrökkel az első perctől együtt dolgozzanak a rendezést tanulók, ne csak a második vagy harmadik évtől kerüljenek kapcsolatba egymással.

Makk Károly Radványi Gézát nevezte meg mesterének, aki úgy sütötte ki szerinte a Valahol Európában című filmet, mint más három tükörtojást. Nem minden alkotás születik meg fejben, de a legjobbak igen ? tette hozzá a rendező. A filmgyártás oktatásának nehézségét végül saját alkotói meggyőződésével magyarázta a direktor: úgy kell megrendezni minden jelenetet, mintha a valóság ellopott pillanata lenne. Példaként a Liliomfi forgatásának színészi előkészületeit említette, amelyek a próbák során nem ígértek sikert, a kamera előtt aztán mégis összeállt a játék.

Felfedező-fesztivállá fejlődni

A Moveast fesztivál megtalálta az igazi szerepét a hazai filmes mustrák között. Jó irányvonalnak látszik, hogy a közép- és kelet-európai régió első nagyjátékfilmes rendezőinek alkotásaiból rendezzenek szemlét.

A Moveast felfedező-fesztiválként nagy segítséget nyújthat a producerek, filmgyártó-cégek és a kezdő generáció közös munkájának kialakításában, és a fiatalok és az idősebb alkotók közötti diskurzus megteremtésében ? fejtette ki Muhi András, a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke a szombaton tartott családias hangulatú zsűri-beszélgetésen. Muhi hozzátette, hogy a mostani magyar új hullámos filmeknek az említettek mellett jót tesz a nemzetközi kontextusba ágyazottság.

Phillip Bergson filmkritikus ? a nemzetközi zsűri tagja ? hangsúlyozta: a baranya megyei székhelyen megrendezett fesztivállal a déli országok közös kulturális kohéziója újra megindulhatna. Váradi Júlia, a FIPRESCI ?zsűri (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) magyar képviselője a filmek kapcsán kifejtette, hogy a versenyprogramba tartozó filmek művészi értékük mellett hűen tükrözik a környező nemzetek borzalmas állapotát, és az emberek elkeseredett hangulatát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Magyar producerek a fesztiválon

Szóljon hozzá!