ZETApress

hírportál

Magyar producerek a fesztiválon

Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke konferálta fel a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál hatodik napján tartott filmfinanszírozásról szóló beszélgetést. A túltermelési válság mellett a produkciók minőségének romlásáról és a magyar filmtörvény fogyatékosságairól is beszélt az elnök. Több értéket kellene közvetítenie a magyar alkotásoknak, és gazdasági szempontból televíziós produkciókat lenne érdemes gyártani ? tette hozzá a producer.

Szekeres Dénes, a Moveast fesztivál tiszteletbeli igazgatója arról beszélt, a rendelkezésre álló technika ma már lehetővé teszi, hogy a televíziós munkákból is ?A? kategóriás fesztiválfilmek legyenek. A Tivoli Filmprodukció Kft. igazgatója szerint kevesebb, de nívósabb mozgóképre lenne szükség, hiszen évi negyven magyar filmnek nincs megfelelő számú befogadó közönsége. Tolmár Tamás, a Mafilm Rt. vezérigazgatója erre reagálva kifejtette: az igazi probléma a filmgyártásban az, hogy nincsenek szellemi műhelyek, és felhígult a szakma.

A producerek egyetértettek abban, hogy a probléma orvoslása a televíziós filmgyártás felélesztése lehetne. Emellett pedig a gyártásra adott állami pénzek elaprózása is problémát okoz. Juhász István producer szerint például a Magyar Mozgókép Közalapítvány akkor működhetne a leghatékonyabban, ha anonim pályázatok alapján adnák ki az egyes támogatásokat.

Kálomista Gábor beszélt arról is, hogy a túlzott és sekélyes filmgyártáson túl bonyodalmat okoz az, hogy a magyar pénztárcának drága manapság egy mozijegy. A multiplexek ráadásul külföldi tulajdonban vannak, így semmilyen protekciót nem élvez a magyar film. Amíg itthon főleg az amerikai filmeket vetítik ezekben, addig Romániában külön termet tartanak fenn a hazai alkotásoknak.

Piknik a retró jegyében

A 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál szervezői vasárnap délután a hatvanas évek úttörővilágába repítették vissza a filmes mustra zsűritagjait. A Mecsek tetején, a fák között megbúvó vidámparkban mintha megállt volna az idő valamikor néhány évtizeddel ezelőtt. A fesztiválzsűri és a stábtagok kipróbáltak a muzeális értékű óriáskereket, a hullámvasút, a körhintát, és még a dodzsemet is ? adta hírül a Moveast Sajtóiroda.

Az Intermagyar nevű formáció magyar népzenei és klezmer muzsika jegyeit ötvöző eklektikus műsorát követően a Folk Blues Workshop alapszekciója Novák Péterrel, a fesztivál házigazdájával és Ferenczi György és a Rackajam-mel kiegészülve a Kimnowak zenekar dalainak feldolgozásával és Novák röpke táncjátékával szórakoztatta a bográcsgulyás élvezetébe feledkező vendégeket.

4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál-díjazottak listája

MOVEAST Főzsűri: Arany Benjámin-díj nyertese: A folyónál /At the River /U Reki. Rendező: Eva Neymann (Ukrajna). Indoklás: A díjnyertes film szeszélyes karaktereit bájosan ábrázolja, egyfajta körhintába helyezve őket. Álmaik és illúzióik rabjai ők. A film mindezt visszafogott filmművészeti stílussal és végtelen szeretettel teszi.

Külön említés: Felfordulva /Upside Down /Prevrteno. Rendező: Igor Ivanovnak (Macedónia). Indoklás: Külön említésben részesítik Igor Ivanovot, a Felfordulva című film rendezőjét, non-konformista érzékenységéért, s így adva számára bátorítást jövőbeni munkásságában, filmkészítői fejlődésében, hogy továbbra is kompromisszumot nem tűrően tekintsen világunkra, illetve a filmre, mint poétikus lehetőségekkel teli művészeti formára.

FIPRESCI zsűri: FIPRESCI-díj nyertese: A folyónál /At the River /U Reki. Rendező: Eva Neymann (Ukrajna).

FICC zsűri: Don Quijote-díj nyertese: A folyónál /At the River /U Reki. Rendező: Eva Neymann (Ukrajna). Indoklás: Az idő lassú, de elkerülhetetlen sodrásának finom ecsetvonásokkal való ábrázolása különleges érzelmi élménnyel ajándékozza meg a nézőt. Első filmjéhez képest meglepően érett alkotásáért a Don Quijote díjat A folyónál című filmnek adják.

Külön említés: A nyomozó / The Investigator. Rendező: Gigor Attila (Magyarország). Indoklás: A rendező bátorsága, a műfaj kereteinek feszegetésére és a főszereplő Anger Zsolt pókerarcú jellemábrázolása együttesen vezették a zsűri tagjait ahhoz, hogy külön említésben részesítsék A nyomozó című filmet.

Diákzsűri: Diákzsűri-díj nyertese: Rezervátum / Reserve / Rezerwat. Rendező: Lukasz Palkowski (Lengyelország). Indoklás: Egy hitelesen, egyedi megoldásokkal, kiváló karakterekkel, jó humorral és dramaturgiával megalkotott történetért.

Szóljon hozzá!