ZETApress

hírportál

BUSHO-k a Kultiplexben

Gergely Zoltán: Szupermosás című filmje nyerte a fődíjat a 2. BUSHO Filmfesztiválon hétfőn este a Kultiplex Moziban. Az Ezüst Busho-t Felix Binder: Chinese Takeaway című alkotása, míg a Bronz Busho-t Eicke Bettinga: Exam című filmjének ítélték.

A legtehetségesebb fiatal alkotó Jakub Hussar: Toxymoron lett. A legjobb színésznő címet Luis Collinsnak itélték Joachim Aust: Happy Together Now című filmjében nyújtott alakításáért. A legjobb első film Márk Andrea: Izzócsere című animációs filmje, míg a legjobb ötlet Mark Tobias Winterhagen című munkája. A legjobb operatőr: Ritter Doron lett Köves Krisztián Károly Tóbi című filmjének fényképezéséért. Legjobb forgatókönyv Fogarasi Gergely Csöpp szívem című munkája, míg a legjobb animáció M. Tóth Géza Maestroja lett.

Durst György, a Duna Televízió dramaturgiai vezetője felajánlott egy díjat, mely szerint a zsűri által erre jelölt filmet a Duna tévé megvásárolja és műsorra tűzi. Ezt a díjat Tóbiás Sándor: Közúti karbantartók című filmje nyerte.

Kiosztották a diák zsűri Zöld Holló díjait is. Fődíjas lett Alex Schmidt Bass in contraja, különdíjas pedig Köves Krisztián Károly Tóbija. Külön dicséretben részesült M. Tóth Géza Maestroja.

Különdíjakat is adtak a szponzorok

Az öttagú nemzetközi zsűri és a szintén öttagú diák zsűri hétfő este hét órára hozta meg döntését. A fesztivál záróünnepségén Groó Diána zsűritag elmondta, hogy a fődíjak odaítélésében nem volt nehéz dolguk, a döntés egyértelmű volt. A külön említést érdemlő filmeknél sorolhattak volna fel nagyon sokat még, de meg kellett állniuk. A diák zsűri viszont a rendelkezésére álló két díj helyett hármat osztott ki, mert nekik nehéz volt a döntés.

A díjakat jelképező rézgrafikák Balogh János rézgrafikus munkái. Továbbá díjfelajánló volt a Kodak Kft. mely Super 8-as filmeket adott, a Magyar Túrizmus Rt. mely minden díjazottnak csomagot állított össze. Az Inforg Stúdió és a Mediawave fesztivál katalógust és DVD-t adott. Öt díjazott részt vehet az idei lengyelországi, lebai filmes Workshopon. A Vox Magazin és a Filmvilág lapelőfizetéseket ajánlott fel.

Gergely Zoltán, a díjnyertes Szupermosás című film rendezője a díjkiosztón elmondta, hogy feleségével épp nyaralásra indult a fesztivál vetítései után, és már Gödöllő magasságában jártak, amikor jött a szervezőktől egy telefon, hogy kapnak valami díjat, és legyenek ott a díjkiosztón. Álmában sem gondolta, hogy az a valami díj maga a fődíj lesz. Azt is megemlítette, hogy nagyon kevés pénzből készült vizsgafilmről van szó. A történet szerint Dino egy non-stop autómosóban dolgozik, valahol a külvárosban. Egy nyári este egyedül dolgozik, amikor egy sáros dzsip érkezik a mosóba. Az autó tele van vérrel, a sofőr pedig szupermosást kér. A továbbiakat megismerhetjük majd a mozikban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Lezárult a BUSHO előzsűrizés

Szóljon hozzá!