ZETApress

hírportál

Filmfesztivál Pécsett

Október 7 és 14-e között immáron negyedik alkalommal rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált. A fesztivál a közép-, és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget egy pénzdíjas verseny keretében.

A fesztiválon résztvevő országok: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Macedónia és Magyarország. A felsorolt nemzetek közül Montenegró és Bulgária nem rendelkezik 2007-ben készült első nagyjátékfilmes alkotással, így nem képviseltethetik magukat a versenyszekcióban.

Versenyszekció

A beérkezett 34 filmből 12 film, egy három főből álló előzsűri döntése alapján került a végleges mezőnybe. A fesztivál a filmek elkészítésének dátumát (nem pedig a premieridőpontot) veszi figyelembe, mivel a különböző hazai és nemzetközi adatbázisok információi ugyanarra a filmre vonatkozóan eltérhetnek egymástól.

A versenyprogramot kialakító előzsűri tagjai: Forgács Iván, filmkritikus, a Filmkultúra főszerkesztője, Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója, a ?Művészetek Völgye? kulturális rendezvény igazgatója, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke és Szomjas György filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára.

A fesztivál ideje alatt a legjobb filmnek járó tízezer eurót érő Arany Benjámin díjat egy öt főből álló nemzetközi zsűri ítéli oda. Tagjai: Phillip Bergson filmkritikus, Jasmin Durakovic rendező, forgatókönyvíró, producer, Fred Kelemen, operatőr, rendező, forgatókönyvíró, Muhi András, producer és Kira Muratova rendező, forgatókönyvíró.

Magyarországon kizárólag a Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon résztvevő FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique ? Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége) három tagú zsűrije is díjjal jutalmazza az általuk kiválasztott legjobb alkotást, valamint hazánkban filmfesztiválon első ízben résztvevő Nemzetközi Filmklub Szövetség (FICC ? Fédération Internationale Des Cine-Clubs) három tagú delegációja Don Quijote Díjat ad át. A Fipresci zsűri tagjai: Viliam Jablonicky ? Szlovákia, Thomas Rothschild ? Németország és Váradi Júlia ? Magyarország. A FICC zsűri tagjai: Böszörményi Gábor ? Magyarország, Gary Hoctor ? Írország és Mart Rummo ? Észtország.

Természetesen a Diákzsűri is jelen lesz a fesztiválon, három taggal. Tagjai: Lang Tamás, Tóth Barbara és Söjtöri Andor. A versenyprogram filmjeit október 8-a 12-e között vetítjük. A vetítéseket követően közönségtalálkozókat szervezünk az elsőfilmes rendezőkkel, amelyekre neves magyar rendezőket hívunk meg beszélgetőpartnerként.

Egyéb programok

Kiemelt információs program: Kiemelt információs programként a közép-kelet európai régióban, előző évben gyártott nem elsőfilmes rendezők alkotásaiból vetítünk öt művészileg kiemelkedő filmből álló válogatást. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

Balkán kurzus: A Pécsi Tudományegyetemmel közösen ismét lesz Balkán a filmművészetben című szabadon választható műveltségi kurzus, amely a programokhoz kapcsolódva megismerteti a résztvevőket a Balkán országainak történeti, politikai, társadalmi hátterével, a térség multietnikus és multikulturális jellegével, valamint kulturális életével, különös tekintettel a filmművészetére. A tantárgy kredit-értéke három. A kurzus bármely külső érdeklődő számára is szabadon látogatható lesz.

Filmkritikus Workshop: Báron György a Magyar Fipresci elnökének vezetésével a Moveast ad otthont hazánk egyedüli Filmkritikus Workshopjának. A programra hazai és határainkon túli kritikusok és diákok jelentkezhetnek, akik közül a Workshop 10-12 résztvevőjét pályamunkák alapján választotta ki a műhely vezetője.

Dusan Hanák fotókiállítás: A nagysikerű szlovák rendező által készített fotósorozat bemutatását a Budapesten működő Szlovák Intézet teszi lehetővé.

Passport Control ? MEDIAWAVE Nemzetközi Zenei Műhely: Az Új utak ? New lines Nemzetközi Zenei Műhely keretében ? a régió több országának fiatal és középgenerációs muzsikusa találkozik egymással, hogy különböző zenei műfajokban (jazz-blues-underground), de a műfajok átjárhatóságát biztosítva keressék az együttműködés lehetőségeit. Az egyes műfaji szekciókat a saját stílusukban neves muzsikusok vezetik. A workshopon napközben szekciónkénti próbák, esténként nyilvános bemutatók váltják egymást. A műhelyt a MÉDIAWAVE csapatával közösen szervezzük.

A Workshopok mellett hazai és a régió országaiból érkező fiatal együttesek adnak koncertet a fesztivál minden napján, mint Ferenczi György és a Rackajam, Joe Fonda (Eastern Boundary Trio), Pavel Fajt, Yumiko Ishijima, Grencsó István, Takáts Eszter és a Gumizsuzsi.

Zsebmozi: A fesztivál felvezető programjának része a 11 férőhelyes ?zsebmozi?, amit tíz nappal a rendezvény előtt állítunk fel a Széchenyi téren és a fesztivál alatt folyamatosan működtetjük. Az újdonságnak számító mobil moziban Filmművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem egyetemistáinak, a győri Mediawave Fesztiválon bemutatott és a dunaszekcsői Képköznapok alkotótáborában készült kísérleti-, rövid- és kisjátékfilmjeit vetítjük.

2009-ben 40 éves a Magyar Filmszemle

2009-ben ünnepli 40. évfordulóját a Magyar Filmszemle. A többlépcsős, többhelyszínes ünnepléssorozat első állomásának a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál ad otthont, amelyre a Magyar Filmszemle szervezőivel közösen filmes szakmabelieket invitálunk, köztük azokat, akik 1965-ben is részt vettek a Pécsi Filmszemlén, hogy együtt elevenítsük fel a magyar film, és a filmszemle történetét. Szakmai programok: A produceri találkozó mellett egyéb szakmai programoknak, konferenciáknak is teret biztosítunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Parázva kezdődött meg Pécsett a Moveast

Szóljon hozzá!