ZETApress

hírportál

Parázva kezdődött meg Pécsett a Moveast

Kedden este nyílt meg Pécsett a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál, melynek keretében a közép- és kelet-európai régió első nagyjátékfilmes alkotásai mutatkoznak be. Az Uránia moziban tartott nyitógálát Novák Péter, a fesztivál házigazdája nem szokványos módon, hanem vörös szőnyeges színházi etűddel indította.

Kunszt Márta, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, nyitóbeszédében kiemelte, hogy a fesztivál mostanra érett be igazán, és vált ismerté mind a helyi lakosság, mind pedig a filmkészítők körében. Szekeres Dénes a fesztivál tiszteletbeli igazgatója a programok közül kiemelte a negyvenedik Magyar Filmszemle jubileumi ünnepségsorozatának első állomását, amelynek a Moveast ad otthont, valamint a digitális technológia konferenciát.

Az est nyitófilmje Fazakas Péter krimi-vígjátéka, a Para volt, ami majd csak október 16-tól látható a mozikban. A vetítés utáni beszélgetésen Fazakas Péter rendező, Lajos Tamás operatőr és Für Anikó, a film egyik szerepelője mellett a közönségtalálkozón jelen volt Makk Károly, filmrendező is, aki néhány pillanatra fel is tűnik a filmben.

Bemutatták Pálffy István új könyvét

Horvátország, Csehország és Erdély után Szlovákiába kalauzol mindenkit Pálffy István ez év májusában megjelent útikönyve. A 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál keretében megrendezett szlovák kulturális nap estéjén a Művészetek és Irodalom Házában Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélgetett a híradóssal a könyv megszületéséről, utazásairól és az írásról. Ágoston igazi újságírói-írói munkaként aposztrofálta az amúgy gasztrokulturális kalandozásnak is nevezhető írást. A Szlovákia ? Konyha-kultúra-kalauz című könyv által megismerhetővé válik a Felföld történelme, fontos tájegységei és az olvasó úgy érezheti mintha maga is lokálpatriótává vált volna. Az író nem titkolt célja az évtizedes sztereotípiák megváltoztatása, és hogy segítse magyar-szlovák barátság megerősödését.

Dusan Hanák: Feljegyzések és üzenetek

Dusan Hanák fotográfiáiból nyílt kiállítás szerdán délután a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál egyik színhelyén, a Civil Közösségek Házában. A tárlat megnyitóján Juraj Migas szlovák nagykövet mellett beszédet mondott a kurátor, Peter Mihalovic professzor, aki a hetvenéves direktor fotós pályafutását jellemezte.

Dusan Hanák a filmezés mellett több mint két évtizede foglalkozik fotózással. A ma nyílt kiállításon az alkotónak huszonnégy munkája tekinthető meg, amelynek darabjai az emberi létezésre, illetve az emberek közötti üzenetekre reflektálnak ? jellemezte a tárlat darabjait a kurátor. Képei barátságosak, mint a spanyol kocsmák ? tette hozzá a professzor.

Dusan Hanák ?kétlaki? munkásságát felidézve Peter Mihalovic elmondta: dokumentumfilmjeit fotográfusi elemek jellemzik, pillanatképein pedig direktori munkássága érződik. Az utóbbi megjegyzést tesztelhette is a közönség: a fesztivál információs programjában szerepel ugyanis a rendező 1980-ban készült Én szeretek, te szeretsz című alkotása, amelyet szerda este héttől vetítettek az Apolló moziban. A Feljegyzések és üzenetek című fotókiállítás a fesztivál ideje alatt minden nap kilenc órától délután hat óráig látogatható a Civil Közösségek Házában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Filmgyártás és digitális átállás

Szóljon hozzá!