ZETApress

hírportál

Márió varázsol a moziban

A Moziünnep alkalmából holnap este fél 7-kor Almási Tamás: Márió, a varázsló című nagyjátékfilmje ? Nyakó Julival és Franco Nero-val a főszerepben ? premier előtt fut majd a Művész moziban. A vetítés utáni közönségtalálkozón a rendezővel Rózsa Péter beszélget a filmről, a rendszerváltozásról, és természetesen a nézők is kérdezhetnek.

Egy eldugott magyar falucskában, melyet a rendszerváltás szele sem kavar fel, az emberek szelíden várják a csodát. És az meg is érkezik, Zserardó (Vittorio Marsiglia) a kis köpcös olasz vállalkozó személyében, aki gyárat telepít a falu határában. Munkát és jólétet ígér az asszonyoknak, s a falu felbolydul. Egy nap azonban feltűnik a faluban egy arisztokratikus, elegáns, titokzatos alak. Ő Márió (Franco Nero) a gyár tulajdonosa, s úgy dönt, egy ideig itt marad. Zserardó kénytelen átadni helyét a nagyfőnöknek.

Az üzemben dolgozó asszonyok legügyesebbike, Gulyásné Vera (Nyakó Júlia) lassan nem tudja kivonni magát a karizmatikus olasz hatása alól, mind jobban elvarázsolja őt a férfi különleges vonzereje, és menthetetlenül beleszeret a csodálatos férfiba. Jelleme közben erőteljesen átalakul, a nő szinte kivetkezik önmagából. Verán egyre jobban elhatalmasodik tébolyult szenvedélye, a realitással szinte teljesen elveszíti a kapcsolatát, s halálos vágyakozása feltartóztathatatlanul kergeti őt a tragédia felé.

A kiváló dokumentumfilmes, Almási Tamás csaknem harminc évvel legutóbbi játékfilmje, a Ballagás után most először rendezett újra nagyjátékfilmet. Legújabb alkotása a 39. Filmszemlén mutatkozott be a hazai közönség előtt, ahol az ötödik legnézettebb film volt. A Márió, a varázsló november 6-án, csütörtökön kerül a hazai mozikba ? tudtuk meg sajtószolgálatuktól.

Régi-új mozi a Szent István körúton

Mundruczó Kornél és a Szuez Film Kft. pályázaton nyerte el a Vígszínház melletti Szindbád artmozi üzemeltetésének jogát. A mozi a nyári szünetben külsőleg és belsőleg is megújult. A legnagyobb változás azonban a tartalomban lesz. Olyan művészmozi és filmklub kezdi meg működését, ahol a vetítéseken kívül színházi előadások, viták, közönségtalálkozók lesznek. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes is részt vett a Kino tegnap esti megnyitásán.

A működés során figyelembe veszik az középiskolai filmesztétika oktatás igényeit, és kínálnak programokat is kínálnak hozzá. Mundruczó Kornél elképzelése szerint a Kino a középiskolások és egyetemisták számára vizuális alkotó- műhelyként is működik. A megnyitót követően a Kino máris fontos helyszíne lesz a ma kezdődő budapesti Moziünnepnek és az októberi Budapesti Őszi Fesztiválnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megnyílt a Toldi mozi

Szóljon hozzá!