ZETApress

hírportál

Megnyílt a Toldi mozi

Az elmúlt héten átadott Szindbád artmozi után a Toldi mozi is megújult. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes tegnap este köszöntötte az újjáépített Toldi mozi nyitó díszelőadásának közönségét. Ők Gigor Attila: A nyomozó című filmjét tekinthették meg. A korszerű filmszínházat a mai vetítések előtt az újságírók vehetik birtokukba, akiket 9 órakor a főpolgármester-helyettes sajtó-reggelin tájékoztat a Budapesti Őszi Fesztivál (BŐF) programjáról.

Letűnt világ a Művész moziban

A nyomozó előtt a Művész moziban a nézők kísérőfilmként láthatják Nemes Gyula Karlovy Vary-ban díjazott Letűnt világ című húszperces dokumentumfilmjét. A Kopaszi gát lebontása és átépítése 1998-ban vette kezdetét és 2007-ben fejeződött be. Nemes Gyula új dokumentumfilmje tíz éven keresztül követi azt a folyamatot, amely végül egy félsziget teljes kilakoltatását eredményezte.

Az alkotás bemutatja az úszóházakon és faházakban élő emberek küzdelmét az árvízzel, a téllel és az őket kilakoltató befektetőkkel. A Letűnt világ ? akárcsak első része, A múlandóság gátja ? korábban Karlovy Vary-i filmfesztiválon is szerepelt, ahol elnyerte a dokumentumfilmek fődíját. A filmek forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!