ZETApress

hírportál

Együttélés Esztergomban

Ötven versenyfilm és 12 információs vetítés lesz a kisebbségi dokumentumfilm-fesztiválon május 28-tól 30-ig az esztergomi Zöldházban. 152 alkotás érkezett a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és az Esztergomi Helyi Televíziós Egyesület által meghirdetett Együttélés dokumentumfilm fesztiválra. A benevezett filmek közül 20-25 film már eddig is több díjat nyert különböző fesztiválokon, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A fesztivál célja összegyűjteni, egyúttal minősíteni azokat a rendszerváltozás óta, és természetesen a közelmúltban készült hazai és határon túli filmeket, televíziós műsorokat, amelyek a Magyarországon élő etnikai kisebbségek és a határon túl, a Kárpát-medencében élő magyarok jogi, társadalmi, és mindennapi problémáit dolgozzák fel, mutatják be.

Kárpát-medencei nemzeti és etnikai kisebbségek filmfesztiválja

A beérkezett alkotásokból szakmai elő-zsűri válogatta ki azt az ötven alkotást, amely a fesztivál versenyprogramját képezi. Az elő-zsűri tagjai Szilágyi Erzsébet médiaszociológus, Petrovszki Zoltán televíziós programszerkesztő és Zalán Vince filmkritikus voltak.

Zalán Vince, az elő-zsűri elnöke a beérkezett pályázati anyagok ismeretében elmondta: Az elmúlt huszonöt évben, de különösen az utolsó nyolc-tíz évben számtalan film készült a kisebbségek történelmi-társadalmi helyzetéről. A hazai kisebbségek tekintetében jelentős számban születtek a roma társadalom aktuális helyzetét bemutató alkotások, míg a közép-európai térség kisebbségei körül az erdélyi magyarság múltját és jelenét megjelenítő alkotások voltak többségben. Az elő-zsűri hangsúlyozta, hogy a mezőny nagyon erős volt, így létrehoztak egy információs szekciót is, amelyben 12 alkotás szerepel, versenyen kívül.

A főzsűri javaslata alapján ítélik oda az MFB, a Duna Televízió, Esztergom Város Önkormányzata, az OKM és a MADE által felajánlott díjakat. Zsűri tagok: Lányi András író (elnök), Zalán Vince filmkritikus, valamint Péterffy András filmrendező. A Diákzsűri egy külön- és egy fődíjat ad át az általuk legjobbnak tartott alkotások rendezőinek. A rendszerváltozás óta teljesen megoldatlan a dokumentumfilmek terjesztése. A MADE, mint a fesztivál egyik szervezője arra vállalkozik, hogy az Együttélés fesztivál díjnyertes filmjeit DVD-n eljuttatja az egyetemekre, gimnáziumokba és a megyei könyvtárakba.

A fesztivál programjai között két kerekasztal-beszélgetés is szerepel. Az egyik a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek problematikájának megjelenése a médiában, a másik a határon túl élő magyar kisebbségek problematikája a médiában. A beszélgetések meghívott kisebbségi vezetők, média szakértők és filmrendezők részvételével történnek. A fesztivált megnyitja Dr. Hoppál Mihály, az MTA Néprajzi Kutatócsoport, valamint az Európai Folklór Intézet igazgatója. Az Együttélés dokumentumfilm fesztivál vetítései ingyenesek! Bővebb információ, képek és a program letölthető portálukról.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Dokumentumfilmek Esztergomban

Szóljon hozzá!