ZETApress

hírportál

Dokumentumfilmek Esztergomban

A Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és az Esztergomi Helyi Televíziós Egyesület (EHTE) közös szervezésében megkezdődött az Együttélés kisebbségi filmfesztivál kedden Esztergomban. Három nap alatt ötven versenyfilm, és 12 információs film közül válogathatnak az érdeklődők a MADE hatodik tematikus rendezvényén, tudatta Sajtóirodájuk.

A kárpát-medencei és határon túl élő kisebbségek problematikája ma nagyon is aktuális témának számít. A Kádár-rendszer alatt nem lehetett etnikai kérdésekről beszélni. Mindenki hitte, hogy a rendszerváltás megoldást hoz a problémákra, de be kell látni ez nem valósult meg ? emelte ki a nyitóesten Kisfaludy András, a MADE ügyvezető alelnöke. Elmondása szerint a rendszerváltás óta megoldatlannak látszik a dokumentumfilmek terjesztése. A mostani rendezvény célja összegyűjteni és minősíteni a rendszerváltás után készült, hazai és határon túli etnikai problémákat feldolgozó filmeket és televíziós műsorokat.

Kisfaludy elmondta, hogy a fesztivál zsűrijének döntése alapján kerülnek kiosztásra azok a díjak, amelyeket Esztergom Város Önkormányzata, a Duna Televízió, a Magyar Fejlesztési Bank, az EHTE valamint a MADE ajánlott fel. A Diákzsűri egy külön-, illetve egy fődíjat ad át a fiatalok által legjobbnak tartott alkotások rendezőinek. Hoppál Mihály, az MTA Néprajzi Kutatócsoport, valamint az Európai Folklór Intézet igazgatója nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a nemzethez tartozás soha nem veszíthet az erejéből. Hoppál beszédében kitért arra, hogy a lokális kultúrák sokszínűsége teremt meg egy nemzetet. Véleménye szerint a kis népcsoportokra mindig oda kell figyelni, hiszen világ sokszínűségét hordozzák magukban.

A nyitóesten Gyarmathy Lívia Együttélés című filmjét vetítették le. A Kossuth-díjas rendezőnő elmondta, hogy a film forgatása alatt a két ember története megtanította arra, hogy együtt élni lehet, hogy nem könnyű, de érdemes.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mohi filmje lett a fődíjas

Szóljon hozzá!