ZETApress

hírportál

Francia Filmhónap az Interneten

A Budapest Film az európai filmek elkötelezett forgalmazója, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy eljuttassa a hazai közönségnek azokat a díjnyertes és a nemzetközi kritika által nagyra értékelt műveket is, amelyek egyébként nem kerülnének a hazai mozikba. A hagyományos értelemben vett filmhetek mellett a Budapest Film immár másodszor rendez filmfesztivált kópiák nélkül, digitális formában az Interneten.

A tavaly megrendezett első magyarországi on-line mustra, az Európa Filmhónap után a Filmklik.hu ezúttal a Francia Filmhónap keretein belül kínál Magyarországon nagyrészt még be nem mutatott díjnyertes alkotásokat. Így végre a hazai rajongók számára is látható például a nemrég elhunyt bohém provokatőr Alain-Robbe Grillet utolsó alkotása, a Gradiva, a legfiatalabb francia filmes generáció jeles képviselője, Céline Sciamma-nak első rendezése, a Vízililiomok, vagy épp a XX. század egyik legjelentősebb európai politikusának életét felelevenítő Mitterrand utolsó napjai. Emellett újra megtekinthető a 12. Francia Filmnapokon sikerrel vetített romantikus vígjáték, a Csak egy csók is.

On-line Filmfesztivál a Filmklik.hu portálon

A Francia Filmhónapot a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivállal egy időben, május 14-én nyitjuk, és június 11-ével zárjuk. Az On-line fesztivál különlegességének szánjuk, hogy látogatóink nyomon követhetik a cannes-i eseményeket is. A francia szervezők ugyanis hozzáférést biztosítanak részünkre, hogy az úgynevezett ?vörös szőnyeges?, ünnepélyes bevonulásokat on-line, ingyenesen közvetíthessük. Mint a Filmkliken mindig, nézőink az ország bármely településéről követhetik az eseményeket, továbbá virtuális mozijegyükkel, az első lejátszástól kezdve 48 órán át tetszőleges alkalommal megtekinthetik az adott filmet.

A Francia Filmhónap népszerűsítésében a Madzag TV stábját hívtuk partnerül: a fiatal filmesek (Erdélyi Dániel, Groó Diana, Fischer Gábor és Török Ferenc) valamennyi fesztiválfilmhez rövid ajánlót készítettek, amelyben maguk mondják el személyes élményeiket: mit szerettek, vagy nem az adott alkotásban, ezzel is segítve a választást.

Mindemellett természetesen hagyományos vetítéseken ? a Művész moziban ? is láthatóak az alkotások. A filmek döntő többségét mindkét ?helyszínen? eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük, ám a Filmklik.hu oldalán egyes alkotások esetében a felhasználó választhat, a szinkronizált vagy a feliratos változat között.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szerelmes dalok az Odeon Lloyd-ban

Szóljon hozzá!