ZETApress

hírportál

Szerelmes dalok az Odeon Lloyd-ban

Francia filmhónap indul az Interneten ? írtuk meg napokkal ezelőtt. Ebből láttunk ízelítőt ma délelőtt az Odeon Lloyd moziban. A tavalyi cannes-i versenyprogram egyik kiemelkedő darabja a Szerelmes dalok című pikáns párizsi musical, biszexualitásba is hajló veszedelmes viszonyokról, többek között Catherine Deneuve és Marcello Mastroianni közös lányával a főszerepben.

Ismael (Louis Garrel ? Álmodozók) és Julie (Ludivine Sagnier ? Swimming Pool), hogy feldobják kissé ellaposodó kapcsolatukat, beveszik harmadiknak Alice-t (Clotilde Hesme ? Szabályos szeretők). A kissé talán túlzottan is könnyedén vett élet azonban egy tragédiával lesújt rájuk. A fiatalok kénytelenek rájönni, az emberi kapcsolat sokkalta törékenyebb kincs, mint ahogyan ők ezt eddig kezelték. A fiú mégis új viszonyok hálójába gabalyodik: belép életébe Julie nővére, valamint egy egyetemista fiú is ? ő pedig mindkettőjüktől vacaknak hitt élete egyfajta megváltását várja.

Legutóbb talán a tajvani Huncut felhőcske hozta zavarba a közönségét azzal, hogy a tekintélyes mennyiségű szexuális töltettel bíró jeleneteket időnként dalbetétek szakították meg, mint valami reklámszünet. Tegyük hozzá sietve, a Szerelmes dalok vonatkozó részei persze nem annyira ?lényegre törők?, mint a távol-keleti eposzban, illetve maguk az énekszámok sem nyilvánvaló paródiák. Sőt: Alex Beaupaint, a film zenéjéért César-díjjal jutalmazták nemrég.

A film pikantériáját a ?hárman egy ágyban? felállás szolgáltatja, amit, lássuk be, nem lehet annyira visszafogottan ábrázolni, hogy ne egy igazi sikamlós francia történet kerekedjen ki belőle. Főleg, ha film egyik főszereplőjének apja/anyja szex-szimbólum volt a maga korában: Julie nővérét, Jeanne-t Marcello Mastroianni és Catherine Deneuve közös lánya, Chiara Mastroianni alakítja ? aki direktbe meg is idézi édesanyja korábbi szerepeit egy-egy jelenetben. Mint ahogy az egész film telis-tele van finom utalásokkal a mozi történetére ? többek között ezzel is olyan bájt kölcsönözve a produkciónak, hogy az a pikáns alapszituáció, a kicsapongó életvitelek ábrázolása ellenére sem fordulhat soha vulgaritásba.

Szóljon hozzá!