ZETApress

hírportál

Bűn és büntetlenség

Dupla DVD-n is megjelent, s december 13-tól kapható Novák Tamás és Skrabski Fruzsina: Bűn és büntetlenség című filmje, mely Biszku Béláról, az ?56 utáni véres és kegyetlen megtorlások egyik irányítójáról szól ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón a Művész moziban.

Biszku 1957 és 1961 között volt belügyminiszter, az MSZMP KB zárt ülésein többször felszólalt annak érdekében, hogy a bíróságok súlyosabb ítéleteket hozzanak valamint több fizikai megsemmisítést követelt. Szavait tettek követték, amelyik bíró nem engedelmeskedett, azt leváltották. Miközben az országot rabláncra fűzték, a forradalom tizenhárom napjáért kivégeztek közel 300 embert, bíróság elé állítottak húszezret, miközben kétszázezren elmenekültek az országból. Sokkal kegyetlenebb volt a megtorlás, mint 1848-49-ért, mint 1919. után, vagy a II. Világháborút követően összesen.

Biszku Béla 1989 óta visszavonultan él és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e és bocsánatot kér-e a történtekért. A filmen Biszku Bélán kívül megszólalnak még történészek: Horváth Attila, Kahler Frigyes, M. Kiss Sándor, Szerencsés Károly, Tischler János, valamint Mórotz Kenéz pszichológus és kortársak: Pozsgay Imre és Biszku Béla gyerekkori barátai. Megszólaltak halálraítéltek, forradalmárok és az áldozatok hozzátartozói is: Balás-Piri László, Blaski József, Fekete Pál, Fónay Jenő, Mansfeld László, Wittner Mária.

Az extra tartalmakból bemutatott filmrészlet után Gulyás Balázs, a Mokép igazgatója szólította a színpadra a megjelent résztvevőket. Skrabski Fruzsina és Novák Tamás, a film rendezői mellett a beszélgetés részese volt Horváth Attila jogtörténész és Tischler János történész is. Gulyás Balázs hangsúlyozta, hogy egyrészt a filmforgalmazó szerepe itt különösen fontos, hiszen a film és ráadás tartalma fontos kérdéseket feszeget, ugyanakkor pártállástól függetlenül a (közel)múlttal való megbékélésre hívta fel a figyelmet.

Míg az alkotók a film központi figurájának érzelmi-gondolati hozzáállását vázolták fel, addig a szakértők Biszku szerepét a korszak viszonylatában vizsgálták. A nézők soraiban helyet foglalt Fónay Jenő, aki egykori halálraítéltként maga is felszólalt, nehezen palástolva indulatait. A Mokép megkereste Biszku Bélát, hogy lehetőséget adjon a beszélgetés keretein belül a másik fél véleményének kifejtésére, ám ő nem kívánt nyilatkozni. Vélhetően sohasem áll többet kamera elé. A Bűn és büntetlenség moziváltozata november 26-tól kapható a boltokban.

A mozifilm hossza 70 perc, de a dupla DVD egy háromórás változatot is tartalmaz a harmincórás beszélgetésből. Fényképezte: Czomba Albert, Banai Tibor Péter, Durkó Ádám, Kiss Sándor. Producer a két rendező, vágó: Gothár Márton, zene: Hobo, Kunért Péter és Kovács Áron Ádám. Gyártó és forgalmazó az Absolve Consulting, hang: sztereó, vetítési mód: HDV. Országos bemutatója június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 52. és újratemetésének 21. évfordulóján volt. 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tiltakozik a Munkáspárt | ZETApress

Szóljon hozzá!