ZETApress

hírportál

Legyetek jók, ha tudtok!

Megjelent a látássérült emberek számára narrációval kiegészült változat, a népszerű Legyetek jók, ha tudtok című film legújabb változata DVD-n, amelyen a film az Informatika a látássérültekért Alapítvány jóvoltából a látássérült embereknek szóló narrációval is hallható.

A narráció olyan kiegészítő felolvasás, amely a film párbeszédei között hallható, és a helyzet, hely vagy cselekmény bemutatásával teljesebbé, jobban átélhetővé teszi az élményt a látássérült emberek számára is. Ezáltal ők önállóan is teljes értékű filmélményhez jutnak, illetve egy látó közösségben egyenrangú félként vehetnek részt a vetítésen. A narráció hiányában ugyanis a látássérült embereknek szükségük van arra, hogy egy látó családtag vagy barát közvetítse, narrálja számukra a cselekményt, ez azonban időben mindenképpen csúszást okoz, és nem is minden látó ember tud megfelelő segítséget nyújtani. A narráció segítségével viszont a látássérült emberek is ugyanazt élhetik át, mint a látó családtagok és barátok, ráadásul az adott élményeket a közösség többi tagjával egyszerre, egy időben élhetik át. A narrált verzióból egy rövid ízelítő idekattintva megtekinthető.

Magyarországon eddig mindössze két film lett ellátva narrációval, a Vakvagányok és a Liliomfi. Az Informatika a látássérültekért Alapítvány idén a Főváros Kulturális Bizottságának Kulturális esélyegyenlőségi célú keretéből nyert pályázati forrást használta fel a harmadik ilyen filmváltozat elkészítésére. Az alapítvány választása a Legyetek jók, ha tudtok című filmre esett, amelynek legújabb kétlemezes változata az Etalon Film Kft. kiadásában jelent meg. A film Magyarországon rendkívül jól ismert és népszerű, továbbá olyan örök érvényű értékeket jelenít meg, mint a jóság, a szeretet és az alázatosság. A narráció elkészítésében a Broadcasttext International Kft, Németh Krisztina színművésznő, mint narrátor, valamint Kovács Lívia látássérült szakértő működtek közre.

A narrációval ellátott magyar változat az első DVD lemezen látható és hallható, míg a második DVD-n a film teljes 150 perces vágatlan változata tekinthető meg eredeti olasz nyelven, magyar felirattal. A film kapható a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének segédeszköz- és kiadványboltjában, a nagyobb könyvesboltokban, például a Nyugati téren az Alexandra Könyvesházban, illetve idekattintva megrendelhető az ETALON Film Kiadó web-áruházában.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány

Az Infoalap a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által 2000-ben alapított szervezet. Célja, hogy a látássérült emberek életét minél inkább megkönnyítse az informatika nyújtotta lehetőségek segítségével. Ezzel segíti kulturális életük, tanulási és munkalehetőségeik teljesebbé válását. Az alapítvány folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza a látássérült emberek számára készült informatikai eszközöket.

Az ETALON Film Kiadó Kft.

Céljuk az egyetemes értékek terjesztése a világban. Könyv- és DVD kiadványainkkal szeretnénk minél több helyre eljuttatni értékes filmművészeti alkotásokat, meghatóan szép élettörténeteket és különleges dokumentumfilmeket. Az elmúlt 4 évben több mint 100 kiadvánnyal jelent meg a hazai piacon. A DVD filmeken kívül 10 könyvet, 11 díszdobozos kiadványt tettek elérhetővé a nagyközönség számára, melyekből nemcsak filmről, hanem csodálatos könyv által ismerhető meg pl. Pio Atya és Casciai Szent Rita élete. Kiadásra kerülő filmjeinket és könyveinket erkölcsi és művészeti szempontok alapján gondosan választották ki. Céljuk az értékterjesztés. További információk idekattintva olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hallva tanulhatunk | ZETApress

Szóljon hozzá!