ZETApress

hírportál

Hallva tanulhatunk

Adományozási ünnepség keretében mutatja be az Informatika a látássérültekért Alapítvány forradalmian új fejlesztését, a DEX 2.0 (Dramatizált Elektronikus Könyvszerkesztő és Hangoskönyv-konvertáló) programot.

Eddig 1500 ember számára tették láthatóvá a világot számítógépek, képernyőolvasó- és nagyító, valamint optikai karakterfelismerő programok, továbbá digitális diktafonok adományozásával mintegy százmillió forintértékben. Céljuk továbbra is az, hogy azokhoz a látássérült emberekhez jussanak el adományaink, akik érdekeltek az informatikai eszközök használatában, és tanulmányaik, munkájuk és közösségi, valamint mindennapos tevékenységük során nélkülözhetetlen segítséget nyújtanának számukra.

Ezúttal a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) jóvoltából haladhattak megint egy lépéssel tovább ezen céljuk felé. Segítségükkel alkalmunk nyílt meghirdetni egy meghívásos pályázatot, ahol az adományozottak az országos hálózatként működő 9 elemi rehabilitációs központ ügyfelei közül kerültek ki 2-2 olyan látássérült ember személyében, akik az ott nyújtott informatikai alapképzéseket sikeresen végezték el.

A Vodafone Magyarország Alapítvány anyagi támogatásával kifejlesztett, látássérült felhasználók számára ingyenes DEX 2.0-ás verziójú szoftvert elsőként a most számítógép-adományban részesülő vak és gyengén látó emberek kapták meg a Vakok Állami Intézetének Hermina úti Kultúrtermében.

Az átadási ünnepség Szuhaj Mihálynak, az Infoalap elnökének megnyitóbeszédével kezdődött, majd Alföldi Istvánnal, az NJSZT igazgatójával együtt az adományeszközök jelképes átadása következett a 18 kiválasztottnak. A gépeket futárszolgálat szállítja díjmentesen házhoz. Intődy Gábor, a Vodafone belső kommunikációs és társadalmi felelősségvállalási vezetőjének üdvözlő beszéde után Torma Zsolt, az Infoalap fejlesztési vezetője mutatta be a szoftvert, mely forradalmasítja a látássérült emberek idegen nyelv-tanulását! A DEX 2.0 program célja, hogy elektronikus formátumú könyvek egyszerűen konvertálhatóak legyenek hangos könyv (MP3) vagy DAISY könyv formátumokba.

A DEX 2.0 újdonságai részletesen

Többnyelvű szövegek konverziója: a látássérült emberek mostantól bármilyen nyelvű szöveget hangos könyvvé konvertálhatnak, ha rendelkeznek az adott nyelven beszélő, a számítógépre telepített beszédszintetizátorral. Ez nagyban elősegíti nyelvtanulási, nyelvgyakorlási lehetőségeiket, főleg, hogy az egyes nyelvek vegyesen, felváltva is használhatóak például egy szótár mp3-ba konvertálásához!

DAISY formátumú hangos könyvek előállítása: a DAISY (Digitálisan Hozzáférhető Információs Rendszer) egy nemzetközi szabvány elektronikus hangos könyvek létrehozására, kimondottan vak és gyengén látó emberek számára. A hanganyagban a tartalomjegyzék vagy egyes tagolási egységek (szavak, sorok, mondatok, bekezdések) alapján navigálhatunk előre és hátra. A DEX 2.0 programmal szabványos DAISY 3.0 formátumú hangos könyvek készíthetőek.

Irodalmi Braille-dokumentumok készítése: a program minden esetben biztosítja, hogy a szövegek a látássérült emberek által használt Braille-kijelzőkön az irodalmi Braille-írás szabályai szerint helyesen jelenjenek meg.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány 2010 elején, pályázati úton nyert több mint ötmillió forintot a Vodafone Magyarország Alapítványtól a DEX 2.0 szoftver kifejlesztésére. A projekt megvalósulását elősegítette továbbá a Microsoft Magyarország Kft. is a VisuaI Studio fejlesztőrendszer adományozásával. Az elkészült szoftver bárki számára ingyenesen letölthető az Alapítvány honlapjáról.

Adományozás

A DEX 2.0 program bemutatása az alapítvány idei első adományozási ünnepségének része volt. Az adományozási projektben 18 számítógép került átadásra olyan látássérült magánszemélyeknek, akik valamelyik magyarországi elemi rehabilitációs központban már informatikai alapképzést kaptak.

A számítógépek kétharmadát a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) ajánlotta fel. A számítógépek Windows XP operációs rendszerrel és a szükséges kiegészítő eszközökkel (billentyűzet, egér, hangfal) lettek átadva, valamint telepítve lett rájuk a JAWS for Windows képernyőolvasó, a MAGic képernyőnagyító programok bemutató változata, valamint a DEX 2.0 is. Az adományok összértéke 680 ezer forint.

Az átadást követő állófogadáson Szuhaj Mihályt arról faggattam, hogy mennyire volt sikeres a decemberben kiadott DVD-jük? Az elnök úr elmondta, hogy a Legyetek jók, ha tudtok narrációs változata két hét alatt elfogyott, így újra kellett nyomniuk a lemezeket. Mivel újabb pályázattal egyelőre nem találkoztak, újabb filmek megjelenésére egyelőre várniuk kell a vakoknak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tandem nap a Városligetben | ZETApress

Szóljon hozzá!