ZETApress

hírportál

Éji séták, éji alakok

Rikner Mihály {Fenyő Iván) a Pesti Hírlap szerkesztője egy éjszaka találkozik lapja egykori szedőjével, az öngyilkosságra készülő Gimey Jánossal {Székely B. Miklós) ? látjuk majd az MTV-n, az év végi-év eleji két ünnep között az Éji séták, éji alakok című tévéjátékban.

Miklauzic Bence ? az Ébrenjárók és A zöld sárkány gyermekei rendezője ? Mikszáth Kálmán 1880-as évek elején írt tárcanovelláiból készíti tévéfilmjét az MTV Kunigunda utcai G-épületében, az úgynevezett Szappanopera-stúdióban. Az egy éjszaka történetét elmesélő történet forgatókönyvét Hegedűs Bálinttal együtt írta, operatőre Vecsernyés János.

Lajos Tamás és Mink Tamás, az Emelet és a Pára című filmeket jegyző producer páros ORRT támogatással, az MTV-vel koprodukcióban valósítja meg az 50 perces tévéfilmet. Az elkészült művet a nézők a 42. Magyar Filmszemle versenyprogramjában is megtekinthetik.

A napi 12 órás forgatás múlt hétfőn kezdődött és előreláthatólag e hét végéig tart. A mai nyilvános forgatásra mi is bemehettünk, több jelenet próbáit és felvételeit is megnézhettük. A két főszereplő mellett a fontosabb mellékszerepekben Thúróczy Szabolcsot, Lengyel Ferencet, Bánfalvi Esztert, Gazsó Györgyöt és Molnár Erikát láthattuk.

Az alkotók meggyőződése szerint Mikszáth tárcanovellái máig érvényes és ható üzenettel rendelkeznek. Mikszáth ebben a novella ciklusában humánusan, érzékletesen, mégis finom és fájó humorral mutatja be Pest árnyékos oldalát. A nyomornegyedeket, a szegényeket és nincsteleneket, akik mindennapos ?élethalálharcot? vívnak a nagyváros dzsungelében.

A film alkotóit a novellafüzér karakterei, hangulatai és motívumai ihlették meg. Reményeik szerint, a kosztümös Mikszáthi világ érzelmileg élő és ható lesz a mai nézők számára is. Az egyre növekvő tétekkel és feszültségekkel rendelkező film nem csak izgalmat, de komoly üzenetet is tartogat minden néző számára.

A történetben az újságtól évekkel ezelőtt kirúgott szedő öngyilkossághoz készülődik a hídon, mert két hete megharapta egy veszett kutya. Érzi, tudja a veszettség utolsó stádiumában van. Attól fél, ha hazamegy, eluralkodik rajta a gyilkos kór, és a végstádiumban kitörő őrületében megharapja lányát és két unokáját. Ez az utolsó éjszakája. Felajánlja Rikner Mihálynak, ha a szerkesztő meghívja egy vacsorára, akkor végignézheti egy veszett ember utolsó éjszakáját őrülettel, agóniával és borzalmas kínhalállal.

A szerkesztő megérzi a nagy sztori lehetőségét. Az újságolvasók szeretik a hátborzongató, és ráadásul igaz történeteket. A film Rikner Mihály és Gimey János fordulatos, titkokkal és meglepetésekkel terhes éjszakáját meséli. A Vörös Kakas vendéglőben felbukkannak a pesti nyomornegyed jellegzetes alakjai, amelyek mind egy kiszámíthatatlan és a Rikner Mihály életét végérvényesen megváltoztató végkifejlet felé sodorják a történetet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Éji séták és éji alakok | ZETApress

Szóljon hozzá!