ZETApress

hírportál

Éji séták és éji alakok

December 27-én, hétfőn este 20 óra 05 perctől mutatják be az m1-en az Éji séták és éji alakok című tévéfilmet. A forgatókönyvet Mikszáth Kálmán 1880-as évek elején írt tárcanovellái alapján Hegedűs Bálint írta. Novemberi forgatásáról mi is beszámoltunk.

Az egy éjszaka történetét elmesélő filmet Miklauzic Bence rendező (Ébrenjárók, A zöld sárkány gyermekei) készítette, operatőre Vecsernyés János volt. A film két főszereplője Fenyő Iván és Székely B. Miklós. A fontosabb mellékszerepekben Lengyel Ferencet, Bánfalvi Esztert, Gazsó Györgyöt, Molnár Erikát, Egyed Attilát és Keresztes Tamást láthatjuk.

Az Éji séták és éji alakok című tévéfilmet Mikszáth Kálmán az 1880-as évek elején írt tárcanovelláinak karakterei, hangulatai és motívumai ihlették. A történet szerint Rikner Mihály (Fenyő Iván) a Pesti Hírlap szerkesztője egy éjszaka találkozik lapja egykori szedőjével, Gimey Jánossal (Székely B. Miklós). Gimey öngyilkossághoz készülődik a hídon, mert két hete megharapta egy veszett kutya.

Felajánlja, ha a szerkesztő meghívja egy vacsorára, akkor végignézheti egy veszett ember utolsó éjszakáját. Őrülettel, agóniával, és borzalmas kínhalállal. Az utolsó vacsora során a Vörös Kakas vendéglőben felbukkannak a pesti nyomornegyed jellegzetes alakjai, hogy a különös estét egy kiszámíthatatlan és Rikner Mihály életét végérvényesen megváltoztató végkifejlet felé sodorják.

Szóljon hozzá!