ZETApress

hírportál

Díjátadás az egyetemen

Berkes Béla kapta meg a Hégető Honorka-díjat tegnap este a Közép-európai Egyetem Auditóriumában, az adósrabszolgaságról szóló filmjéért. A fiatal alkotó cigánytelepen nőtt fel, így a problémát belülről is ismeri. Az MTV Kék fény című műsorában bemutatott riportja az elszegényedett romák kilátástalan helyzetét mutatja be a borsodi faluban.

A munkalehetőség kevés, így uzsorásokhoz kénytelenek fordulni a napi betevő falatért. A kölcsön kétszeresét kell egy hónapon belül visszafizetniük. A hatóságok is tudnak a dologról, mégsem tehetnek semmit. Az uzsorások milliókat keresnek a bolton, a károsultak mégsem vallanak ellenük. Az éhség nagyúr, s ők holnap is enni akarnak.

A megosztott díj egyik felét a Duna TV munkatársa, Gombos Veronika vehette volna át, de nem jelent meg az ünnepségen. Filmje egy amputált lábú alkoholista asszonyról szólt, akit élettársa a kislányával együtt rendszeresen bántalmazott. Őt sikerült gyermekével együtt kimenekíteni az ellenséges környezetből, s elhelyezni valahol. Békéssy Olga, az RTL Fókusz munkatársa kapta a megosztott díj másik felét. Ő egy óvodás elhelyezésében segített, akinek feje fölül megszűnt nyáron a hetes óvoda. A kisfiú sorsa megoldódott, míg 45 társa eltűnt a gyermekvédelem látóköréből.

A díjakat 2003-tól adják át a 2001 nyarán elhunyt Hégető Honorka emlékére azoknak a filmkészítőknek, akik az elesetteken akarnak segíteni. Honorkáról és a korábbi díjazottakról az alapítvány honlapján olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kisebbségek a Cotton Clubban

Szóljon hozzá!