ZETApress

hírportál

Kisebbségek a Cotton Clubban

Hatodik alkalommal adták át ma délben a Hégető Honorka-díjat a kisebbségekkel foglakozó újságíróknak. A háromtagú ? Baló György, Németh Erzsébet és Miklósi Gábor ? zsűri idén két hölgynek, Hegyi Nórának és Bíró Szilviának ítélte az azonos értékű díjakat.

Nóra az RTL Klub Házon kívül című műsorában mutatta be az Élet a pszichiátria bezárása után című riportját. A filmben a Lipótmező bezárása utáni állapottal foglakozik. Orvosokkal, szociális gondozókkal, a felszámoló biztossal, s egy 28 éves skizofrén lány édesanyjával beszél. Az intézet bezárása után sok elmebeteg került az utcára, s állapotuk miatt a hajléktalanszállókon sem találják meg a helyüket ? vonja le a következtetést.

Szilvia az mtv Szempontjában mutatta be a Hotel Humánumot. A fővárosi szálloda 90%-ban beteg embereket alkalmaz. Nem jótékonysági intézményként teszi, tőlük is teljes értékű teljesítményt vár. S hogy a tulajdonosnak mi a jó ebben? Egyrészt szeret segíteni, másrészt meg a beteg emberek alkalmazásáért állami támogatást kap. S mindezt a filmben is úgy láttatta a riporter, hogy nem lekezelően, hanem egyenrangú félként kezelte beszélgetőpartnereit.

A díjátadás előtt a Jókai utcai Cotton Clubban a kisebbségek médiaszerepléséről zajlott beszélgetés a tv2, RTL, mtv és Hír TV képviselői között Kálmán Olga (ATV) vezetésével. Részt vett a vitában Kállai Ernő kisebbségi biztos is. Mint elmondta, a rendszerváltozás előtt a romák csak a Jó ebédhez szól a nóta és a Kékfény című műsorokban kerültek a képernyőre, s ma is csak a bűnügyi hírekben beszélnek róluk. Nem azt mondják, hogy X, vagy Y lopott, vagy gyilkolt, hanem úgy szól a híradás, hogy a cigányok elkövettek valamit. Ha Erdélyben, vagy a Felvidéken magyar bűnözőről beszélnek, mindannyian felkapjuk a fejünket az általánosítás, a magyargyűlölet miatt, mi viszont nyilvánosan gyűlöljük a cigányokat.

Némi konfliktus is történt Szikszai Péter (HTV) és Kállai Ernő között a Fórumon. Szikszai az uniós képviselőnőt említve véletlenül Mohácsi Líviát mondott Viktória helyett, s Kállai rögvest lecsapott. Csak két roma képviselőnk van ? mondta az ombudsman ? Járóka Lívia és Mohácsi Viktória, s te még a nevüket sem tudod megjegyezni! Itt látszik hogy mennyit számítunk neked! ? dohogott, s a szegény hírtévés kolléga alig tudott elnézést kérni.

A díjak átadása és a filmek bemutatása aztán lecsillapította a kedélyeket. Megtudtuk még Hajósi Emesétől, a főszponzor Pannon munkatársától, hogy a tavalyi díjazott Berkes Bélát a Pannon Példakép Alapítvány példaképül választotta. Béla olyan társaságba került, melynek Bibó István és Földes Dalma is tagjai. Ez az igazi elismerés a cigánytelepen felnőtt ifjú alkotónak!

Szóljon hozzá!