ZETApress

hírportál

MEDIAWAVE Szombathelyen

A tegnapi sajtótájékoztató után ma újabbakra került sor. ? Eltelt húsz év, lezárult egy korszak; pontosan tudjuk, hogy újítanunk kell, ezért áttérünk egy másik struktúrára. Nem a győri MEDIAWAVE Fesztivált folytatjuk Szombathelyen, sokat változtatunk rajta ? hangsúlyozta Hartyándi Jenő fesztiváligazgató a szemle ötödik napján.

Az idén Győrből Szombathelyre költöző rendezvénysorozattal kapcsolatban Feiszt György szombathelyi kulturális tanácsnok elmondta, azért könnyű a következő öt évben befogadniuk a fesztivált, mert nagy hagyománya van a városban is azoknak a művészeti ágaknak, amelyeket a MEDIAWAVE évről évre programjára tűz. ? Szombathelyen április 30-a és május 8-a között rendezik meg a fesztivál programjait, de május 13-16-a között Őriszentpéteren, Rudersdorfban, valamint a zárónapon a hármas-határnál is lesznek rendezvények ? tájékoztatott az idei helyszínekről Hartyándi Jenő.

A zenei és filmes sorozat összeállítását ismertetve a fesztiváligazgató elmondta, a huszadik év és a költözés alkalmából egyszerre lesznek emlékőrző és új programok. Sok olyan fellépőt és válogatást tekinthet majd meg a közönség, amelyek az elmúlt két évtized legszebb pillanatait elevenítik fel. Az esemény tematikus rendezvényeit a három hétvége mentén építették fel a szervezők, így az elsőn a Tánc Világnapjához kapcsolódóan táncos produkciók; népzenei, illetve latinos irányultságú formációk lépnek színpadra, valamint idén is megrendezik a Thanks Jimi Nap-ot.

Filmvetítések a fesztivál ideje alatt folyamatosan lesznek, ugyanakkor a második, ötnapos hétvégén kerül valóban középpontba a film, amikor a szakmai programokat rendezik ? magyarázta Hartyándi Jenő. ? Speciális programra is sor kerül, ennek során a húsz év, húsz zsűritag által kiválasztott húsz legjobb filmjét láthatja a közönség ? tájékoztatott a filmes programsorozatért felelős Apponyi Noémi.

A filmes kísérőrendezvények között sor kerül például a Filmklubszövetség gyűlésére, dokumentumfilmes konferenciára, valamint egy nemzetközi találkozóra is, melynek során a gyártásban és forgalmazásban alkalmazható új technikákról beszélgetnek majd az egybegyűltek ? tette hozzá Durst György. ? Ezek mellett pedig Gödörből Gödörbe címmel levéltáros konferencia is lesz, amely a gazdasági és magánéleti válság mellett a válságételekről és italokról is szól ? egészítette ki a szakmai programok ismertetését Hartyándi Jenő.

Az utolsó ? harmadik ? hétvégén a környezetvédelem és a környezettudatos életmód tematikájához kapcsolódnak a programok, amelynek keretében a szellemi határok bontogatása is fontos szerephez jut. Jazz-és ökofesztivál ez egyben, amikor a népi kultúra kerül középpontba, de mellette Növelés vagy nevelés címmel egy nemzetközi konferencia is lesz, amelyen a közönségnevelés új, európai módszeréről beszélgetnek majd a szakmabeliek. A filmes és zenei programok, szakmai rendezvények mellett idén is megszervezi műhelymunkáit a Passport Control, amelyben idén fotós, filmes, zenei, VJ és filmkritika író workshopokat tartanak a fesztivál ideje alatt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gerhes Gábor: Világ körül | ZETApress

Szóljon hozzá!