ZETApress

hírportál

Gerhes Gábor: Világ körül

A MEDIAWAVE?2010 kísérő rendezvényeként nyílt Világ körül címmel kiállítás Gerhes Gábor alkotásaiból az Írókéz Galériában. A megnyitón Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója beszélt az alkotó fotográfiáinak jelentőségéről, egyéni hangvételéről, illetve az egyes munkák kifejezőerejéről ? jelenti a ?Wave Távirati Iroda (?WTI).

Jordán Tamás bevezetőjében bizonytalanságának adott hangot, hogy mi lenne a reakciója, ha Gerhes Gábor fotóival nem egy ünnepélyes kiállítás megnyitása alkalmával, hanem egy fotóalbumon, vagy egy képes folyóiraton keresztül találkozna először. ? Nem vagyok biztos benne, hogy szánok rá annyi időt, figyelmet, mint ebben a helyzetben. Pedig Gerhes Gábor fotói, ha hagyjuk magunkat, megállítanak és elgondolkodtatnak bennünket. Ha valamelyik darab érdektelennek is tűnik első ránézésre, nem szabad bedőlni ennek a reakciónak ? magyarázta a színházigazgató.

Az általános bevezető után a művész egy-két kiállított fotográfiájának értelmezése következett, ezzel magyarázta Jordán Tamás az egyes pillanatképekben rejlő szuggesztív erőt. A megnyitó végén az igazgató elmondta, nem tudja, mire gondolhatott Gerhes Gábor, amikor ezeket a fotókat készítette. ? Az sem lehetetlen, hogy csak arra kényszerít bennünket a művész, hogy lássuk is, ha valami a szemünk elé kerül. S ezzel eléri, hogy ne csak azt vizsgáljuk meg figyelmesen, ami előttünk van, hanem rajta keresztül egy kis önreflexióra is késztet minket ? tudtuk meg Jordántól. A fotókból, videó installációkból, illetve szobrokból álló kiállítás ingyenesen tekinthető meg a MEDIAWAVE Fesztivál ideje alatt az Írókéz Galériában.

Szóljon hozzá!