ZETApress

hírportál

17 képet vettek meg

Sikeresen zárult a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a Pető András Kar (PAK) jótékonysági aukciója. Csaknem harminc, a PAK Konduktív Gyakorló Általános Iskola tanulói által festett képet bocsájtott online árverésre weboldalán a Pintér Galéria ? tudatta Kubik Elvira.

A jótékonysági aukció a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a Pető András Kar (PAK) közös kezdeményezése volt, s a befolyt összegből az iskola és az alapítvány közös művészeti tehetséggondozási programját támogatják. Előzményei idekattintva olvashatók. A 28 eladásra kínált képből az érdeklődők 17 darabot vettek meg. Legmagasabb áron az integrált képkiegészítés módszerrel készült Békás kép kelt el.

A különböző hangulatokat, technikákat és témákat ötvöző képek közül Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Pető András Kar jószolgálati nagykövete a zenei ihletésű Carmina Burana képet vásárolta meg. A művésznő a Carmina Buranát először néhány évvel ezelőtt, a MÜPA-ban énekelte a Nemzeti Filharmonikusokkal. ? A Carmina Burana egy rendkívül érdekes mű, a szerző egy kolostorban 1803-ban felfedezett kézirat világi témájú dalait zenésítette meg. A világot mozgató erő, az életöröm áll a mű középpontjában. Szerelemről, kikeletről, az ifjúságról, a természet megújulásának élményéről szól. A szoprán szóló nagyon színes szólamát rendkívül nagy öröm megszólaltatni, különösen a Dulcissime tétel magasba szökő dallamát, amely a szerelmi forró ölelésről szól. A gyerekek képeinek színei és a két különböző ecsetkezelés számomra csodásan visszaadja ennek a műnek a hangulatát, a forrongó fiatal életörömtől duzzadó vihart! ? mondta el Rost Andrea.

? Carl Orff: Carmina Burana című műve az egyik kedvenc darabom. Fontos, hogy a gyermek olyan élményt kapjon, ami számomra is öröm, csoda, esztétikum. A páros munka fontos lehetőség egymás megismerésére. Ehhez figyelem, együttérzés, empátia és mozgáskoordináció szükséges. Élmény volt az alkotónak, élmény volt a pedagógusnak és bízom benne, hogy élmény azoknak is, akik rátekintenek a képekre. Én több lettem általuk ? árulta el Vadász Zsuzsanna, a PAK konduktor-művészetterapeutája. A PAK tanulói nagyon örültek az árverés eredményének és büszkeséggel töltötte el őket a kiállítás. ? Valamennyien boldogok és izgatottak voltak, hogy képeiket viszontláthatják egy galériában, s rácsodálkoztak saját képeikre mikor keretezve, paszpartúzva lógott a galéria falán ? folytatta a gyerekekkel évtizedek óta fáradhatatlanul dolgozó művészetterapeuta.

Rost Andrea, mint a PAK Jószolgálati Nagykövete az intézet tehetséggondozási programjában továbbra is aktívan részt vesz. A Rost Andrea Művészeti Alapítvány a zene közvetlen élményének elsajátítása útján szeretne segítséget nyújtani a konduktív pedagógiai módszer eredményeihez. Egyik célja, hogy az intézetben olyan zeneszobát alakítsanak ki, ahol egyedi hangszerek és zenei készségeszközök állnak majd a gyerekek és a konduktorok rendelkezésére.

Szóljon hozzá!