ZETApress

hírportál

Törőcsik Mari könyvben és galériában

Törőcsik MariMegjelent a Film, Színház, Muzsika című könyvsorozat második kötete a Magyar Távirati Iroda (MTI) gondozásában, melyet tegnap mutattak be Óbudán, ahol Lantai József fényképezett. A nemzeti hírügynökség kiadványa a magyar művészvilág nagyjainak kíván emléket állítani.

Az első album Darvas Iván alakját, a magyar színháztörténelem egyik legjelentősebb művészének pályáját idézi fel képekben, visszaemlékezésekkel. A második album ? a sorozatindító kötet filozófiáját megőrizve ? Törőcsik Mari életművét kívánja bemutatni sok kiváló fotóval és a lényeges adatokat tartalmazó rövid képaláírásokkal. A könyv Wisinger István, a MÚOSZ volt elnökének soraival kezdődik ? melyekkel a színésznő munkásságát méltatja ? és egy rövid életrajzzal, valamint a művész színházi és filmes pályafutását külön-külön áttekintő bibliografikus adattárral zárul.

A 128 + 4 oldalas albumban szereplő 94 felvételt Keleti Éva, a magyar színházi világ hűséges képi krónikása válogatta az MTI több mint 13 millió fotót tartalmazó archívumából. A kötet megjelenését a COLAS Hungária Zrt. támogatta. Kapható az MTI székházában és a nagyobb könyvesboltokban. A fotóművész ? aki 1955-től 1976-ig a Magyar Fotó, majd jogutódja, a Magyar Távirati Iroda fotóriportere volt ? szinte végigkísérte Törőcsik Mari művészi pályáját. A fotográfus első éves színi főiskolás kora óta ismerte a művésznőt, akiről már 1957-ben, a cannes-i filmfesztiválra készülve, a ruhapróbán készített felvételeket.

A fotós az 1963-as moszkvai filmfesztiválon is készített képeket Törőcsik Mariról, aki akkor már sztár volt és a kalapok szerelmese. Jó viszonyban voltak az évtizedek alatt és jóban maradtak azután is, miután a fotóművész a ?90-es évek elején legutóbb lefényképezte a művésznőt. A könyvben szereplő képeknek közel fele Keleti Éva alkotása, aki 2008-ban a képzőművészet kategóriában elnyerte a Demján Sándor által alapított Prima Primissima díjat.

A kötet képeiből tegnap este Szilágyi Tibor Kossuth-díjas kiváló művész megnyitóbeszédével fotókiállítás nyílt a fővárosi Symbol Art Galériában, melyet a nagyközönség október 8-ig tekinthet meg. A tárlat anyagát Keleti Éva válogatta. Itt került sor a Film, Színház, Muzsika ? Törőcsik Mari című fotóalbum bemutatására is, melyet Vince Mátyás, az MTI elnöke, a kötet főszerkesztője méltatott. A díszvendég a felvételek főszereplője, Törőcsik Mari Kossuth-díjas kiváló művész, a Nemzet Színésze volt.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A tanú a Symbolban | ZETApress
  2. Gyurcsány a Galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!