ZETApress

hírportál

A tanú a Symbolban

Megjelent a Film ? Színház ? Muzsika sorozat harmadik kötete: Kállai Ferenc. A Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóalbum-sorozatának most megjelent harmadik kötete Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész ? akit sokan A tanú című fim Pelikán elvtársaként ismerünk ? pályafutását mutatja be. A bemutatón Lantai József járt és fényképezett.

A fotóalbumot tegnap Szakonyi Károly mellett Vince Mátyás, az MTI elnöke, a kötet főszerkesztője mutatta be a Symbol Budapest Átriumában, a korábbi Törőcsik Mari-könyv bemutatásának helyszínén. Kállai Ferenc sajnos egészségi állapota miatt nem tudott a bemutató díszvendége lenni.

Az első album Darvas Iván alakját, a magyar színháztörténelem egyik legjelentősebb művészének pályáját idézi fel képekben, visszaemlékezésekkel. A második ? a sorozatindító kötet filozófiáját megőrizve ? Törőcsik Mari életművét mutatja be sok kiváló fotóval és a lényeges adatokat tartalmazó rövid képaláírásokkal. A most megjelenő harmadik kötet is az MTI képarchívumára támaszkodik, de a könyv szerkesztője, Keleti Éva fotóművész most is válogatott képeket más forrásokból és gyűjteményekből. Az album képeinek több mint felét a Prima Primissima díjas művész készítette. A kiadványhoz Szakonyi Károly Kossuth-díjas író írt személyes hangú előszót.

Keleti Éva fotóművész szinte pályája kezdete, az ötvenes évek eleje óta ismeri Kállai Ferencet, aki már akkor befutott színésznek számított. A könyv mintegy 90 képet mutat be Kállai Ferenc hosszú életpályájáról. Az album így is csak kóstoló lehet. A szinte mindegyik hazai elismerést magáénak tudó, 2000-ben a Nemzet Színészei közé választott művész a kiadványban bemutatottnál sokkal több szerepet játszott.

Kállai minden kétséget kizáróan kiemelkedő alakja a magyar színésztársadalomnak, s ragyogó színházi alakításai mellett a magyar filmtörténelem fényes lapjaira is rákerült: A tanú című filmben neve összefonódott az általa megformált gátőrével, Pelikán elvtárssal, a korszak kisemberével ? írja Vince Mátyás a könyv előszavában.

Szakonyi Károly elmondta, hogy örömmel jött ide, tekintettel arra, hogy az előszó megírásához is megbízást kapott és számára ez szívügy, mert nagyon tiszteli és szereti ezt az embert, akiről a könyv szól. Már a ?40-es évek végén felfigyelt Kállai Ferencre, aki akkor a Belvárosi Színházban aratta nagy sikereit, de csak 1963-ban ismerte meg, amikor Marton Endre rendezésében O?Neill: Hosszú út az éjszakában című színművében játszott. A játékán kívül a szerénysége maradt számára emlékezetes.

A 128 oldalas kötet Kállai Ferenc színpadi és filmes pályafutása mellett néhány fotó erejéig magánéletébe is bepillantást nyújt. A zsebkönyv formátumú kötet végén Kállai Ferenc életrajza, valamint filmbeli és színházi szerepeinek listája olvasható, amelyeket a képaláírásokkal együtt Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa készített.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Arcok a XX. századból | ZETApress

Szóljon hozzá!