ZETApress

hírportál

Gyurcsány a Galériában

Bogányi GergelyA mindössze 35 éves Bogányi Gergely zongoraszólója köszöntötte tegnap este a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében a Táncsics Alapítvány VI. Életmű-díjátadás kitüntetettjeit. Egy 80 éves író-költő, egy 86 éves szobrász és egy 73 éves színésznő kapta meg a díjakat.

Gellérffy László műsorvezető előbb Gyurcsány Ferencet, az alapítvány elnökét szólította a mikrofonhoz. A tavalyi ünnepen még kormányfőként beszélt, s akkor még korábbi belügyminisztere, Lamperth Mónika elnökölt. Az akkori elnök asszony most el sem jött, ott volt viszont elődje, Baja Ferenc, aki 2004-ben az Életmű-díjat megalapította.

A három díjazottat az öttagú kuratórium egy-egy tagja laudálta. Görgey Gábor érdemeit általános iskolai osztálytársa, Horváth Ádám, Nagy Sándorét Donáth László, míg Törőcsik Mariét Szinetár Miklós méltatta. A művésznőről nemrég írtunk a róla készült fotóalbum kapcsán. A további két kurátor, Bereczky Lóránt és Szepes Ildikó most csendben szemlélődött. A díjakat Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attilával, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével közösen adta át.

Görgey GáborA három díjazott is szót kapott. Az Artúrként anyakönyvezett Görgey Gábor elmondta, hogy már kétszer jött vissza a halálból, de szeretne XIX. századi hadvezér őséhez hasonlóan legalább 99 évig élni. Ehhez állandó alkotómunkával tartja karban szellemét. Törőcsik Mariról kiderült, hogy őt eddig csak egyszer csapta meg a halál szele, de jobb kezét azóta sem tudja használni. A legkevesebbet Nagy Sándor mondta, de ő szobrász lévén a kövekkel birkózik, s nem kenyere a beszéd.

A díjazottakat végül Hiller István kultuszminiszter is köszöntötte, majd kezdetét vette a pezsgős fogadás. ? Olyan ételt válasszunk, amit csak itt kapunk, de máskor nem ehetünk! ? mondta az egyik hölgyvendég a másiknak, de csalódnia kellett. Az általa oly hőn áhított kaviár nem szerepelt a menüsoron. Meg kellett elégednie a lazaccal is!

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. CULTIRIS a Páholyban | ZETApress
  2. Koncert a kastélyban | ZETApress
  3. VII. Életmű Díj a Galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!