ZETApress

hírportál

CULTIRIS a Páholyban

Kocsis András SándorA CULTIRIS Kulturális Képügynökség a Kossuth Kiadó Zrt. 2008-ban alakult szervezeti egysége ? mondta el Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató a délelőtti sajtótájékoztatón, a Pallasz Páholyban.

Honlapunkon olyan magyar fotográfusok, múzeumok és gyűjtemények képeinek felhasználási jogait forgalmazzuk, amelyek főként a kultúra, a tudomány és az ismeretterjesztés területeit mutatják be.

Fotóügynökségünk célja, hogy megismertesse és elérhetővé tegye a magyar fotográfiát mindenki számára. Távlati terveink között szerepel fotóművészek életműveinek megőrzése, digitalizálása, valamint a magyar közgyűjteményekkel kialakított együttműködésünk szélesítése. Számos archívum, életmű, gyűjtemény lapul fiókok mélyén, a lehetőségek korlátaiból adódóan feldolgozatlanul.

Ezek az anyagok kultúránk és történelmünk részét képezik, közkinccsé tételükkel kapcsolatban elhivatottak vagyunk. Fontosnak tartjuk a múzeumok értékesítési munkájának támogatását, képeiket egy rendszerben kereshetővé és adott körülmények között azonnal megvásárolhatóvá téve.

Kortárs fotóművészek alkotásainak megismerése, ismertté tétele szintén fontos részét képezi munkánknak. Mint fotóügynökségnek elsődleges feladatunk, hogy a fotósokat képviseljük a megrendelők felé és megkönnyítsük számukra az értékesítés lebonyolítását. Honlapunkon fotósok szerint is böngészheti a képeket, ezáltal megismerheti a fotósok munkáit külön-külön is.

Honlapunk nagyságrendileg hatvanezer nyomdai felhasználásra alkalmas képpel rendelkezik, számuk folyamatosan bővül ezt követően is. Külföldi ügynökségek anyagai is kereshetőek lesznek oldalunkon, elsőként a világ legnagyobb, közel 2000 múzeummal és gyűjteménnyel rendelkező ügynöksége, a Bridgeman Art Library. A brit ügynökség tulajdonát a hazai vevők a külföldi ár egyötödéért vehetik meg tőlünk, mint például a franciák.

Archív fotók a múlt századból, élővilág, országok, művészet, tudomány, gasztronómia, portrék, grafikák, metszetek, kortárs fotóművészeti alkotások, kreatív fotók és még számos egyéb területen kínálunk fotókat ügyfeleink számára. Értékes részét képezik az ügynökségnek a különböző közgyűjteményekből válogatott reprodukciók, metszetek és több száz régi térkép. Célközönségünket elsősorban a könyv- és lapkiadók, tudományos intézmények, online kulturális- és hírportálok, TV- és filmstúdiók, valamint reklámügynökségek alkotják ? mondta el az elnök-vezérigazgató.

Nem szól bele az Európai Unió, ha ugyanazért a termékért kevesebbet kérünk egy hazai vevőtől, mint egy külfölditől? Egy brit importcipőért sem fizet többet egy francia vevő a Váci utcában, mint egy magyar ? kérdeztem, de Kocsis András Sándor megnyugtatott. ? A könyv- és fénykép-kereskedelem szabadáras tevékenység, melyet nem kötik a nemzetközi szerződések ? felelte.

Rózsa GyörgyA sajtótájékoztatón a Kiadó karácsonyi újdonságait is láthattuk. Bemutatták többek között Rózsa György: Magyar elsők sorozatának 2. darabját, mely újabb ötven emlékezésre méltó történetet dolgoz fel, s még mindig nincs vége. Mint a szerző kérdésemre elmondta, eddig 116 kisfilmjét mutatták be a közszolgálati csatornákon, s további három 15 perces filmje dobozban van. Jövőre újabbakat forgat, évente átlagban húszat készít el, így a 150-ikre, legalább másfél évig, a harmadik kötet megjelenésére pedig 2011 karácsonyáig kell várnunk.

Hangoskönyv-újdonságokról is hallhattunk a sajtótájékoztatón. Görgey Gábor: Varázsszőnyeg című műve is közöttük szerepel. Az egykori kultuszminiszter november 20-án ünnepelte 80. születésnapját, s mint beszámoltunk róla, vasárnap kapott Táncsics Életműdíjat a Magyar Nemzeti Galéria Kupolatermében.

Szóljon hozzá!