ZETApress

hírportál

Angyalföldi BAR-program

Nemzetközi művészeti rezidencia program indult: jelentős alkotók és szakemberek érkeztek Budapestre ? tudtuk meg tegnap este a Váci úti kiállításmegnyitón, ahová a Gyöngyösi utcai M3-as metróállomásról gyalog, vagy autóval a Vizafogó útról lehetett bejutni.

Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető kortárs művészeti vására és a Budapest Art Factory, az ismert, művészek által vezetett nonprofit stúdió, kiállítótér és projekt helyiség, közös képzőművészeti rezidenciaprogram létrehozását jelentette be Budapest Art Residency (BAR) néven. A program idén jelentős angol, izraeli, német, olasz, román, svájci, svéd művészeket és művészeti szakembereket lát vendégül Budapesten. A program nyitóeseményének egyik vendége Nicola Trezzi, az ismert nemzetközi művészeti magazin, a FlashArt New York-i szerkesztője. A kiemelkedő nemzetközi művészeknek a Budapest Art Factory szállást, alkotó- és kiállítóhelyet, az őket képviselő galériáknak az Art Market Budapest októberben nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosít.

A 2014-ben útjára induló Budapest Art Residency (BAR) program célja, hogy az inspiráló budapesti környezetben nemzetközileg elismert művészeket, kurátorokat és galériákat lásson vendégül, ezzel gazdagítva a budapesti kortárs képzőművészeti életet. A BAR-program a Budapest Art Factory 2013-ban létrehozott rezidencia programjára épül. A BAR nemzetközileg elismert külföldi művészeket hív meg Budapestre egy hónap tapasztalatszerzésre és alkotómunkára. A rezidencia időszak a Budapest Art Factory különleges kiállítóterében rendezett egyéni kiállítással zárul, amelynek anyaga a művész által a program ideje alatt létrehozott műalkotásokra koncentrál.

A tárlat nyilvános beszélgetéssel zárul, amelynek keretében a rezidens alkotó összegzi a BAR egy hónapja alatt szerzett tapasztalatait. 2014-ben a program keretében a svájci Andy Denzler, a német Martin Kobe és az angol Caroline Walker érkezik Budapestre. A BAR-program különleges lehetőséget biztosít a rezidens művészek széles nemzetközi közönség előtti bemutatkozására is: az Art Market Budapest az alkotót képviselő galéria számára a vásáron kedvezményes kiállítási lehetőséget ajánl fel, ezzel támogatva a kiválasztott művész számára a több tízezres látogatottságú nemzetközi művészeti seregszemlén való szereplést.

A BAR kurátori rezidencia programja keretében a kurátorok műhelyfoglalkozások, előadások, kiállítások és egyéb események szervezésére kapnak lehetőséget. A szakemberek kulturálisan releváns tematikákat dolgoznak ki, a program a kiválasztott kurátorok által kifejtett gondolatok és az általuk kialakított koncepciók bemutatását, az azokra való reflexiók megfogalmazását hivatott elősegíteni, így hozva létre a szakmai és intellektuális diskurzus eleven közösségi platformját.

A program rezidenskurátorai 2014-ben: Fenyvesi Áron (Magyarország), Lucie Fontaine (Franciaország), Ory Dessau (Izrael), Daria Pervain (Románia), Lisa Rosendahl (Svédország). A BAR-programban való részvételre a szervezők meghívás alapján biztosítanak lehetőséget, illetve művészeti galériák számára felajánlják annak lehetőségét, hogy a programban való részvételre művészekre vonatkozó ajánlásokat tegyenek. A BAR nyitóeseményén Lucie Fontaine: Thai Salad című különleges művészeti projektje mellett bemutatkozott a kolozsvári Sabot Galéria is, illetve a vendégek a nemzetközileg ismert svájci képzőművész, Andy Denzler rezidensműtermét, valamint a Budapest Art Factory állandó művészei, Csurka Eszter, Herman Levente, Juhász Dóra, Kucsora Márta és Szász Sándor képzőművészek műtermeit is megtekinthetik. Következő kiállításuk május 31-én, szombat este 18 órakor nyílik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Andy Denzler bemutatkozott | ZETApress

Szóljon hozzá!