ZETApress

hírportál

Háztartási gépmatuzsálemek

Déri, Bláthy, ZipernowskyA gépek háziasítása címmel nyílt meg tegnap este 18 órakor az evopro csoport Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házának harmadik kiállítása a Bartók Béla út 33-ban. Váradi László építészmérnök magángyűjteményében kb. 100 éves régi háztartási gépeket láthatunk.

E berendezések megjelenése jelentősen lecsökkentették a házi munkára fordított időt és fáradtságot, sőt a lakás használatára majd kialakítására is jelentős hatással voltak. A nagy változást a gépi hajtások különböző hordozható fajtáinak felfedezése, a háztartásban elsősorban a villanymotor, eredményezte. A gépi hajtás történetében fontos tudnunk, hogy a villanymotort Jedlik Ányos alkotta meg, az elektromos hálózat elemeinek, pl. transzformátor, árammérő megalkotásában Déri, Bláthy és Zipernowsky, a Ganz Gyár tervezői játszottak fontos szerepet.

Selyemfestészet és virágkötészet

Székely Ildikó és Varga Adrienn munkássága az emberi lét széptevőiként mutatja be a selymeket is virágokat. A selyem ? különleges anyag, sokan a szövetek királynőjének tartják. Finom, lágy, puha tapintású, mégis légiességéhez képest erős. Könnyen festhető, s a fehér alapanyagon az egyszerű fekete tusvonalaktól kezdve a legszínesebb árnyalatok kavalkádja is jól mutat. A festett selymek gyönyörűen kiadják a festékek színét, tündöklőek lesznek. A selymek fénye átragyog a festékek alól, ezáltal csodálatos és különleges hangulatot kölcsönöz a festményeknek és kelméknek.

A virágkötészet magával a természettel hasonlítható össze. Jelentősége, hogy képes növelni a felhasznált virágok és egyéb növényrészek, valamint más anyagok, kellékek esztétikai értékét oly módon, hogy egyben hozzájárul az ember szép iránti, vagyis esztétikai igényének kielégítéséhez. A földszinti kiállítások fölötti Öveges Műhely ? melyet már a szeptember 23-i kiállításözön kapcsán is bemutatunk ? a megnyitó idején zárva volt a Galérián. Mint Csontosné Marika, a Ház asszonya elmondta, továbbra is várják Újbuda iskoláiból a természettudományok iránt érdeklődő diákcsoportokat és pedagógusaikat.

Szóljon hozzá!