ZETApress

hírportál

Kiállításözön Zipernowskynál

Öveges professzorAz evopro csoport több kiállítással is kedveskedett vendégeinek tegnap este 18 órától Újbudán, a Bartók Béla úti Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában. A Galérián megnyílt az Öveges Műhely is. A június 24-i házavatóról mi is beszámoltunk.

Öveges József számtan-fizika szakos professzor volt tanítványai legendákat mesélnek óráiról: titka valószínűleg az egyszerűség volt. Mottója: A legegyszerűbb a legművészibb! Népszerűsége abban rejlett, hogy a legbonyolultabb kísérleteket is olyan nemes egyszerűséggel tudta elmondani, hogy azt még az iskolázatlan ember is megérthette. Beleképzelte magát a közönség helyébe, és csak azt mondta, amit Ő is szívesen hallott volna.

A szervezők várják Újbuda iskoláiból a természettudományok iránt érdeklődő diákcsoportokat és pedagógusaikat, akik a legendás professzor előadásait idéző, rendhagyó fizika órákon vehetnek részt, rengeteg kísérlettel, térítésmentesen, előzetes egyeztetés után! A kísérleteket a gyerekekkel közösen végzik el előadóink, és ugyan ki ne lelkesedne egy rakétahajtásos gördeszkáért, amit akár otthon is elő lehet állítani, vagy a Ködkamra-, esetleg a Braun kísérlet láttán? Előadóink számos hasonló látványos és érdekes találmánnyal szolgálnak, akár egyeztetve a szakpedagógusokkal az iskolai tananyaghoz igazodva! Az év során többek között előadójuk lesz Dr. Jeszenszky Sándor egyetemi docens és Szántó Péter, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont vezetője is.

A Pille dózismérő rendszer

Berci a PillévelAz Űrkutatás Magyarországon induláskor és napjainkban című kiállításon az űrhajózáshoz kapcsolódó igen sok veszélyforrás egyikéről, a kozmikus sugárzás hallhatunk, mely különösen a napkitörések idején jelent veszélyt. Ilyenkor ? elsősorban űrséták alatt, amikor az űrhajó fala sem védi az űrhajóst ? a kozmikus sugárzás komoly veszélyt jelenthet az egészségre. A sugárdózis pontos mérése ezért az űrutazások alatt elengedhetetlen.

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (korábban KFKI Atomenergia Kutatóközpont) a ’70-es évek óta fejleszti és gyártja az űrjárművekre szánt Pille termolumineszcens dózismérő rendszert, mely egy kis méretű, a fedélzeten történő méréskiértékelést lehetővé tevő kiolvasóból és a hozzá tartozó dózismérőkből áll. A rendszer segítségével már korábban sok, nagy pontosságú mérést hajtottunk végre a Szaljut-6, Szaljut-7 és a MIR űrállomásokon, valamint a Space Shuttle fedélzetén. A Nemzetközi Űrállomáson lévő Pille-rendszer jelenleg is üzemel.

A megnyitó díszvendége Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja volt, aki a Dóza kísérletben használta a KFKI által gyártott Pille sugárdózismérőt.

Képzőművészet- és kézimunka kiállítás

A fonal formálja a szemet, a kötés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket ? vallja Karen Alfke tervező. Országhatáron belülről és túlról, Újbudáról érkezett kézműves- és kézimunkákat tekinthettünk meg a művészeti kiállítás keretei között. A lenyűgözően kreatív munkákat alkotóik szabadidejükben készítik, melyek eszmei értéke a befektetett idővel arányosan nő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Háztartási gépmatuzsálemek | ZETApress

Szóljon hozzá!