ZETApress

hírportál

Természetfotók Józsefvárosban

Huszadik alkalommal adták át Magyarország és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai megmérettetését: az Év természetfotósa-díjat. A GDF SUEZ ? Az Év Természetfotósa 2012 legjobb képeiből a hagyományoknak megfelelően a Magyar Természettudományi Múzeumban rendeztek lélegzetelállító kiállítást.

A tegnap esti megnyitó ünnepségen adták át a pályázat díjait is. Az Év Természetfotósának járó plakettet a jubileumi pályázaton Daróczi Csaba vehette át ? aki egyúttal Az Év Természetfotója kitüntetést is kiérdemelte ?, Az Év Ifjú Természetfotósa Kurucz Ádám, míg Az Év Búvárfotósa Pohl András lett. A több mint száz lebilincselő fotográfiából rendezett kiállítás december 31-ig ? a múzeum nyitva tartási ideje alatt ? ingyenesen látogatható.

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott magyar természetfotósok az idén is alaposan kitettek magukért. A 2012-es, jubileumi pályázatra 315 pályázó 3401 fotóval nevezett az idén összesen 14 kategóriában, amelyek között most szerepelnek először külön a fekete-fehér természetfotók. Az elismert szakemberekből álló zsűri (Kármán Balázs, Bánkuti András, Berta Béla, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Novák László és Vizúr János) az idén használta először a pályázatot kiíró, és a versenyt szervező naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége megbízásából kifejlesztett, saját online szavazórendszert, amely a technikai lebonyolítás tekintetében is a világ élvonalába emelte a megmérettetést.

A beérkezett pályamüveket a szakemberek ? három lépésben bírálták el ? amelyek közül az első kettő az interneten követhető, tehát nyilvános volt ennek során szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 104-re. Összesített eredmény alapján Az Év Természetfotósa címet 2012-ben Daróczi Csaba nyerte el, akinek Szeánsz című képéért egyúttal Az Év Természetfotója díjat is odaítélték. Fődíjként átvehette Kiss Jenő makói szobrász kisplasztikáját, pénzjutalmat és a támogatók által felajánlott tárgyjutalmakat.

A 18 év alattiak versenyében a legjobb portfolió alapján Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Kurucz Adám, 1994-ben született soproni diák kapta. A legjobb búvárfotós elismerést az idén Pohl András érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek; a pályázat támogatói ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak, a díjak összesen mintegy kétmillió forint értékűek.

Kezdetektől a minőség

Éppen két évtizeddel ezelőtt határozta el 13 kiváló magyar természetfotós, hogy e hihetetlenül összetett, a fotográfia legnehezebb válfajának tartott területén sorompóba hívják a társaikat. Ehhez támogatóra is leltek: a Dunapack Rt. a kezdetek kezdetén a pályázat mellé állt, s azóta is hűségeden támogatja az időközben ?felcseperedett? kezdeményezést. E kijelentés nem túlzás, hiszen Az Év Természetfotósa az eltelt húsz év alatt nemcsak ?felnőtté vált?, de Európa egyik meghatározó természetfotós megmérettetésévé növekedett. Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora az idén is a GDF SUEZ Energia Zrt. A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai cégnek köszönhető, hogy ezúttal is szerepelhetett a kiírásban A természet energiái kategória, amelyben ezúttal is igen magas színvonalú verseny alakult ki.

3G kiállítás

A 20 éves jubileum alkalmából további meglepetésekkel is előrukkolt a naturArt ? Magyar Természetfotósok szövetsége! A hagyományos rendezvény a kor kihívásának megfelelően az idén először digitalizálódott: a kiállítás anyaga iPad-en is megtekinthető a Pameran alkalmazásban, illetve a magyar felhasználók részére ingyen letölthető az Apple iBook store-ból. A szervezők a naturArt Facebook-oldalán vadonatúj alkalmazással kedveskednek a publikumnak: ott is megtekinthető mind a 104 kép, amelyekre szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapott fotó lesz a pályázat közönségdíjas képe. A díjnyertes képek kerültek be az Alexandra kiadásában a megnyitó ünnepség alkalmából megjelenő Az év természetfotói 2012 című kötetbe is.

GDF SUEZ csoport

GDF SUEZ 2012-ben is Az Év Természetfotósa pályázat névadó támogatója. A GDF SUEZ harmadik éve névadó szponzora az immár 20, alkalommal megrendezett Az Év Természetfotósa pályázatnak és támogatja a hozzá kapcsoló nagyszabású kiállítás megvalósulását. A világ legnagyobb közüzemi szolgáltatójaként a GDF SUEZ elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek. A fenntartható fejlődés nemcsak a gazdasági teljesítmény fogalmát foglalja magában, hanem a szolidaritást, az ember és a természet tiszteletét, valamint környezetünk megóvását. A GDF SUEZ Csoport magyarországi leányvállalatai több olyan programot is támogatnak, melyek a környezet megóvását, a zöld élőhelyek fenntartását és fejlesztését szolgálják.

A. GDF SUEZ nem csak támogatóként jeleskedik a környezeti értékek megőrzése és bemutatása terén, hanem tettekben is. A Társaság tevékenysége során arra törekszik, hogy folyamatosan lépést tartson a. technológiai fejlődéssel és működése során a legmodernebb technológiák segítségével minimalizálja a CO2 kibocsátását. A természeti környezet megőrzése mellett, a GDF SUEZ harmadik éve támogatja és névadó szponzora Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatának. A. Társaságnak, köszönhető, hogy 2012-ben is szerepelt a kiírásban A természet energiái kategória, melynek díját Csiba Péter, a GDF SUEZ általános vezérigazgató-helyettese adta át.

Bilincs, vagy mosoly

A GDF SUEZ Csoport számára a jövő egyet jelent a teljesítmény, a biztonság és a környezet tiszteletének összehangolásával. Ebbe a sorba illeszkedik Az Év Természetfotósa, pályázat támogatása is, mert Társaságunk fontosnak tartja olyan művészeti ágak támogatását, melyek felhívják a figyelmet környezetünk szépségeire, de mindamellett emlékeztetnek a természet védelmének fontosságára is ? mondta el Csiba Péter a kiállítás megnyitóján.

A megnyitó előtt több rendszám tulajdonosát is hangosbemondón hívták az információs pulthoz. Mint kiderült, a gépjárművekre kerékbilincset akartak rakni. Érdemes lenne a későbbi rendezvényeikre a Józsefvárosi Közterület-felügyelet vezetőjét is meghívni, s akkor talán az emberei a megnyitók idején elkerülnék a múzeum környékét, hogy a meghívottaknak ne kelljen az esemény után bilincskulcsért rohangálniuk!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Természetes felvételek | ZETApress

Szóljon hozzá!