ZETApress

hírportál

Természetes felvételek

Huszonegyedik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a Közép-európai Régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat. A GDF SUEZ ? Az Év Természetfotósa 2013 pályázat legjobb képeiből a hagyományoknak megfelelően idén is mint tavaly, a Magyar Természettudományi Múzeumban rendeztek lélegzetelállító kiállítást.

A tegnap esti megnyitó ünnepségen Az Év Természetfotósának járó kisplasztikát a pályázaton Máté Bence vehette át ? aki egyúttal Az Év Természetfotóját is készítette Az Év Ifjú Természetfotósa Balla Tihamér, míg Az Év Búvárfotósa Tökölyi Csaba lett. A több mint százhúsz lebilincselő fotográfiából rendezett kiállítás 2014. január 27-én, hétfőig a Ludovika téren, az MTM nyitva tartási ideje alatt (szerdától hétfőig, szünnap: kedd) látogatható.

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott magyar természetfotósok az idén is alaposan kitettek magukért. A 2013-as, pályázatra 307 pályázó 3822 fotóval nevezett, összesen 14 kategóriában. Az elismert szakemberekből álló zsűri (Kármán Balázs, Bánkuti András, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Kalotás Zsolt, Novák László és Vizúr János) az idén is a pályázatot kiíró, és a versenyt szervező naturArt ? Magyar Természetfotósok Szövetsége megbízásából kifejlesztett, saját online szavazórendszert használta, amely a technikai lebonyolítás tekintetében is a világ élvonalába emelte a megmérettetést.

A beérkezett pályaműveket a szakemberek három lépésben bírálták el ? amelyek közül az első kettő az interneten követhető, tehát nyilvános volt ennek során szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 123-ra. (Részletek idekattintva olvashatók.) Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora az idén is ? immáron harmadik alkalommal ? a GDF SUEZ. A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai cégnek köszönhető, hogy ezúttal is szerepelhetett a kiírásban A természet energiái, zabolátlan erők kategória ? amelyben ezúttal is igen magas színvonalú verseny alakult ki ? e kategória nyertese Gergely József: Tűzmadarak című képével.

Összesített eredmény alapján Az Év Természetfotósa címet 2013-ban Máté Bence nyerte el, akinek Tányérajkúak című képéért egyúttal Az Év Természetfotója díjat is odaítélték. Fődíjként átvehette Kiss Jenő Ferenc makói szobrász kisplasztikáját, a Canon jóvoltából egy Canon EOS 6D professzionális fényképezőgépet és a támogatók által felajánlott tárgyjutalmakat.

A 18 év alattiak versenyében a legjobb portfolió alapján Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Balla Tihamér, 1997-ben született szegedi diák kapta. A legjobb búvárfotós elismerést Tökölyi Csaba érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek: a pályázat támogatói ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak, a díjak összesen mintegy kétmillió forint értékűek.

naturArt ? Kezdetektől a minőség

Tizenhárom kiváló magyar természetfotós huszonegy évvel ezelőtt elhatározta, hogy e hihetetlenül összetett, a fotográfia legnehezebb válfajának tartott területén sorompóba hívják a társaikat. Ehhez támogatóra is leltek: a Dunapack Kft. a kezdetek kezdetén a pályázat mellé állt, s azóta is hűségesen támogatja az időközben ?felcseperedett? kezdeményezést. E kijelentés nem túlzás, hiszen Az Év Természetfotósa az eltelt huszonegy év alatt nemcsak ?felnőtté vált?, de Európa egyik meghatározó természetfotós megmérettetésévé növekedett.

Az év természetfotói 2013

A pályázat kiállításán látható képek kerültek be az Alexandra Kiadó gondozásában ? a megnyitó ünnepség alkalmából megjelenő ? Az év természetfotói 2013 című kötetbe is 192 oldalon, kemény kötésben. Ez az album ? a korábbi esztendők gyakorlatához hasonlóan ? a pályázat legjobb képeiből nyújt át válogatást az olvasóknak. Az év természetfotói 2013 azonban több mint fotóalbum, hiszen a pályázat legjobb 123 képének alkotóitól megtudhatjuk a műveik születésének történetét, sőt azt is, milyen eszközökkel készültek ezek a fotográfiák. így ez a kötet egyúttal segédkönyv is lehet azok számára, akik kedvet kaptak a természetfotózáshoz, vagy éppen még magasabb színvonalon szeretnék űzni ezt a csodálatos szakmát.

A névadó már negyedszer támogat

GDF SUEZ 2013-ban is Az Év Természetfotósa pályázat névadó támogatója. A GDF SUEZ idén negyedik éve névadó szponzora az immár 21. alkalommal megrendezett Az Év Természetfotósa pályázatnak és támogatja a hozzá kapcsoló nagyszabású kiállítás megvalósulását. A GDF SUEZ neve Magyarországon mára már összeforrt a fotóművészet és a fotózás támogatásával. Az Év Természetfotósa pályázaton kívül a Társaság idén első ízben támogatta a Magyar Sajtófotó Pályázat Természet és Tudomány kategóriáját, továbbá egy saját természetfotó pályázattal indította el Facebook oldalát, amelyre a vártnál sokkal több, mintegy hatezer természetfotót töltöttek fel a rajongók.

A világ legnagyobb közüzemi szolgáltatójaként a GDF SUEZ elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek. A fenntartható fejlődés nemcsak a gazdasági teljesítmény fogalmát foglalja magában, hanem a hosszú távú, felelős gondolkodást, az ember és a természet tiszteletét, valamint környezetünk megóvását. A GDF SUEZ Csoport magyarországi leányvállalatai több olyan programot is támogatnak, melyek a környezet megóvását, a zöld élőhelyek fenntartását és fejlesztését szolgálják. A GDF SUEZ nem csak támogatóként jeleskedik a környezeti értékek megőrzése és bemutatása terén, hanem tettekben is. A Társaság tevékenysége során arra törekszik, hogy folyamatosan lépést tartson a technológiai fejlődéssel és működése során a legmodernebb technológiák segítségével minimalizálja a C02 kibocsátását.

A GDF SUEZ támogatásának köszönhetően 2013-ban is szerepelt az Év Természetfotósa pályázat kiírásban A természet energiái kategória, melynek díját Csiba Péter, a GDF SUEZ általános vezérigazgató-helyettese adta át. ? A GDF SUEZ-nél kiemelten fontosnak tartjuk az olyan művészeti ágak támogatását, amelyek felhívják a figyelmet környezetünk és lakhelyünk szépségeire, de mindamellett emlékeztetnek is a természet védelmének fontosságára ? mondta el Csiba Péter a kiállítás megnyitóján.

GDF SUEZ csoport

A világ legnagyobb közüzemi szolgáltatója, a GDF SUEZ tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és elektromos áram területén, továbbá élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében. A 70 országban jelenlevő társaság folyamatosan fejleszti tevékenységeit, megfelelve a kor kihívásainak: az egyre növekvő energiaigények kielégítése, a klímaváltozással szembeni küzdelem és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása terén.

A GDF SUEZ diverzifikált ellátási hátterével, valamint rugalmas és nagyteljesítményű villamosenergia-termelési kapacitásával újszerű energetikai megoldásokat nyújt a lakosságnak, önkormányzatoknak és vállalatoknak egyaránt. A társaságcsoport világszerte 217 ezer embert foglalkoztat, és több ezer cég illetve több millió család tartozik elégedett ügyfelei közé. 2012-es bevétele 97 milliárd euró volt. A GDF SUEZ részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ki legyen projektmenedzser? | ZETApress

Szóljon hozzá!