ZETApress

hírportál

Átadták a Varázshegyet

Páratlan kiállítás nyílt meg délelőtt Az élet, ahogy soha nem láttad címmel a Városligetben. A Fővárosi Állat- és Növénykertben a Varázshegy kiállítás több mint 3200 m2-es kiállító- és rendezvénytérben jött létre. A 34 méter magas, műemlék Nagysziklában Európai Uniós támogatással készült a beruházás.

A kiállítóteret a közönségnek Tarlós István főpolgármester, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese, Csukás István Kossuth díjas író, költő, állatkert-, varázs- és sárkányszakértő, valamint Prof. Dr. Persányi Miklós, főigazgató adta át a nemzeti színű szalag átvágásával.

A Varázshegy projekt 2010-ben vette kezdetét a régi Bölény- és Zsiráfház eredeti, Kós Károly-féle tervek alapján történt műemléki visszaépítésével és korszerűsítésével. Az Európai uniós támogatású beruházás a Nagyszikla egy évszázada kihasználatlan belső tere kiállítótérré építésével folytatódott, ahol egy Közép-Európában egyedülálló látványosságot jelentő, sokfunkciós kiállítási és rendezvényteret alakítottak ki. Az alapkőletétel tavaly nyáron történt.

Mi is az a Varázshegy? ? A fejlesztés keretében a látogatók elöl korábban elzárt sziklabelsőben, 3200 négyzetméteren különleges élményt adó, interaktív kiállítást alakítottak ki, amelynek meséje az Élet múltja, jelene és jövője. Arra, hogy ezt a hatalmas belső teret az eredeti szándéknak megfelelően hasznosítsák, száz évig nem jutott sem pénz, sem igyekezet. A Varázshegy projekt váltotta valóra az évszázados álmot: végre megtörténhetett a Szikla belső terének építészeti kialakítása és berendezése. A belső tér hasznosításával több, régóta meglévő problémát orvosolhat a terület szűkében lévő intézmény: a látogatók számára télen nyújtható élmények, programok száma jelentősen bővül, és kulturális események, rendezvények sokasága találhat méltó helyszínt az új termekben.

Különleges kiállítótér ? egyedülálló kiállítás. Az ide tervezett egyedi kiállítás a földi élet színpadán valaha feltűnt, különleges létformáknak, az élet fejlődésének, lenyűgöző gazdagságának egyedi és látványos bemutatását tűzte ki célul, ahol a 100 évvel ezelőtt ide képzelt csudálatos ritkaságokkal találkozhat a nagyközönség. A Varázshegy az életet láttatja rendkívül változatos, a tér előnyeit jól kihasználó kiállítás-technikai eszközökön létre. Az építkezés közben az oroszlánháznál megváltoztatták a hegy méreteit, és egy újabb nagy belső teret hoztak létre. Többek között találkozhat majd itt a látogató 20 méteres bálnával, sőt benyúlhat egy T-rex szájába.

Jégkorszaki időutazáson vehet részt, óriás páncélos halakkal hasonlíthatja össze a ma élő cápákat, rájákat, megtapasztalhatja, hogyan hallanak a denevérek, hogyan maradtak levegőben az óriási repülő hüllők, szembesülhet őseivel, a mikrovilág óriásira nagyított modelljei mellett érezheti parányinak magát, az élővilág számtalan technika újítását tanulmányozhatja és gyönyörködhet a különlegesen berendezett élő állatok akváriumaiban, terráriumaiban. Egyszóval olyan, interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriás állatok modelljeivel, a mikrovilág megismerését lehetővé tevő kivetítős mikroszkópokkal, felfedező és előadó termekkel gazdagon felszerelt kiállítás-rendszert hoztak létre, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem látható.

A Varázshegy kiállítás négy szinten összesen 16 kiállítótérre tagolódik. Egyedi alaprajzát a száz éve létrehozott vasbeton tartószerkezete, kétezernél is több hatalmas oszlop és gerenda határozza meg, így a csarnokszerű helyiségektől a szobányi kiállítóterekig nagyon változatos tereket foglal magában. Van olyan tér, például az Óriások csarnoka, ahol életnagyságban megmintázott ámbrás cet, óriás kalmár és cápa is elfér egymás mellett és akad olyan is, ahova egy óvodás csoport tud csak bekucorodni.

A 3200 m2-es kiállítótér közvetlenül kapcsolódik az Emberszabású ház további 500 m2-es látogatható tereihez. Legnagyobb terme (Csillagtér) 34 méter magas. Leghosszabb termébe befér egy életnagyságú, 20 méter hosszú bálna, mely az Óriások csarnokában látható a kiállítás legnagyobb modellje, egy ámbrás cet élethű mása. Méretei összehasonlításképp a következők: a hossza kamionnyi, a 3,6 méteres magassága egy régi nagypolgári lakás belmagasságával vetekszik, súlya 2 tonna, mely egy kisebb hím ámbrás cet súlyának tizede. Felülete 140 m2, mely 104 db (azaz 104 m3) 1m x 2m x 0,5m-es hungarocell szeletből készült, belül acélváz tartja. A darabokat közel 60 palack purhab ragasztja össze.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Utolsó fogás a Varázshegyben | ZETApress

Szóljon hozzá!