ZETApress

hírportál

Convoy Leipzig, a Lipcsei iskola

Egyedülálló kiállítás látható szombattól az újonnan megnyílt Biksady Galériában. Péntek este 18 órakor Réz András esztéta nyitotta meg a Convoy Leipzig (Lipcsei iskola) című kortárs művészeti kiállítást. A tárlat október 22-én, szombatig tekinthető meg a Falk Miksa utca 24-26-ben.

A magyar közönség 2008-ban, a Műcsarnok kiállításán már találkozhatott a Lipcse-jelenséggel. Az újonnan nyíló Biksady Galéria Convoy Leipzig című nemzetközi összefogással létrejött kiállításán, majd félszáz, festmények és metszetek mellett szobrok, valamit videó installáció is megtekinthető.

A kínálatban a kortárs lipcsei iskola legjelentősebb alkotói szerepelnek. Az iskola harmadik generációját részben kinevelő festő-tanár Neo Rauch mellett kortársai és tanítványai Tilo Baumgärtel, Christian Brandl, Peter Busch, Tom Fabritius, Falk Gernegroß, Christian Herzig, Julius Hofmann, Axel Krause, Corinne von Lebusa, Rosa Loy, Matthias Ludwig, Sebastian Nebe, Titus Schade, Annette Schröter, Jens Schubert, Sebastian Speckmann, Christoph Ruckhäberle és Steve Viezens.

A vasfüggöny lebontása után Lipcsében egy addig szokatlan, a hagyományostól jócskán eltérő művészeti stílus bontakozott ki, mely egyre több fejlődni vágyó festőt vonzott ide Nyugatról. A nagy múlttal rendelkező akadémia egyedi látásmódú alkotók generációit nevelte és neveli ki ma is. Munkáikra a melankólia, a figuralitás és a realisztikus látásmód jellemző.

A Lipcsei iskola elnevezéssel fémjelzett jelenség mára helyhez kötött stílusfogalommá vált, nagy múltú művészeti központként működik, alkotóinak életműve bekerült a kortárs művészet történetébe. Művészei sikere a ?90-es évektől kezdve töretlen, alkotásaik Európában és a tengerentúlon is meghódították a műtárgypiacot ? nemcsak a szakmában, a gyűjtők körében is nagy elismertségre tettek szert.

A tárlat kurátora Sipos Dániel művészettörténész. A kiállítás-megnyitón a művészek nagy része személyesen is részt vett. Alkotásaik kereskedelmi galériában először vásárolhatóak meg Magyarországon. A Convoy Leipzig kiállításról a Biksady Galéria könyvet ad ki, melyből 30 darab számozott és szignált példány készül három melléklettel a következő művészektől: Peter Busch, Jens Schubert és Steve Vizens.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Erzsi és Nóra Biksadynál | ZETApress

Szóljon hozzá!