ZETApress

hírportál

Erzsi és Nóra Biksadynál

Ergy Landau és Nora Dumas fotókiállítása mától látható a Biksady Galériában. Csütörtökön este 18 órakor Oltai Kata művészettörténész nyitotta meg a Falk Miksa utcában szeptember 9-én újranyitott galéria idei első kiállítását, mely március 3-án, szombatig látogatható.

A tárlat Ergy Landau (Landau Erzsi) és Nora Dumas (Kelenföldi Telkes Nóra), világhírű magyar fotográfusok egy-egy időszakát mutatja be. Közös művészi alkotómunkájuk 1929-ben Párizsban indult és közel egy évtizedig tartott. Mindkettőjük művészetében fontos szerepet játszik a női szerepvállalás, de ezen kívül számos más témakört is feldolgoztak. Kiállításuk ezekbe a különlegességekbe enged betekintést.

Ergy Landau 1954-ben az UNESCO delegáció tagjaként utazott Kínába, hogy riportfelvételeket készítsen egy könyv megjelenítése céljából. A dokumentarista stílusban elkészített képek bemutatják az ott élő különböző népcsoportok mindennapjait.

Nora Dumas a XX. század első felében a legátfogóbb feldolgozást készítette a francia parasztság életéről. Fotói, képet adnak egy eltűnőben lévő kor életformájáról. Kiállításukon a művésznő ezen korszakában készült eredeti nagyításaiból is számos fotót mutatnak be, melyek közül kiemelkedik a járomba feszülő igáslovat ábrázoló felvétel, mellyel 1928-ban első nagy sikerét aratta.

Szóljon hozzá!