ZETApress

hírportál

Légszennyezés Hegyvidéken

A részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt ma vándorkiállítás a XII. Kerületi Polgármesteri Hivatalban. Február 29-ig maradnak a tablók a Böszörményi úti épület földszintjén, a Folyosó Galériában, ahol az ügyfelek a félfogadási időben látogathatják.

A megnyitóra a XII. kerület öko-iskoláiból sok tanulót hívtak, akik érdeklődéssel szemlélték a feliratokat. Ide csak a húsz tabló alig fele érkezett, melyek idén a fővárosban vándorolnak tovább. Jövőre már vidékre is eljutnak, előbb csak a nagyobb városokat keresik fel, ahol sokan láthatják. Repertoárjukban olyan tablók is vannak, melyek a fővárostól távoli kistelepülésen élőknek is hasznosak és érdekesek lehetnek.

A kiállítás megrendezését a XII. Kerületi Önkormányzat támogatta annak érdekében, hogy a helyi lakosság is képet kapjon arról: milyen sokrétű feladat a környezetszennyezés egyetlen fajtájának a visszaszorítása is, és hogy ők maguk mit tehetnek ennek érdekében. Ilyen lehetőség a tömegközlekedés és kerékpár használata az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben.

Ez utóbbi érdekében sok esetben javítani kell a szigetelést és korszerűsíteni a fűtőberendezéseket. Nagyon fontos, hogy olyan anyagokkal és olyan módon fűtsenek, ami a legkevesebb porkibocsátással jár. Fontos felhívni a figyelmet, hogy műanyag és egyéb hulladék égetése rendkívül egészségkárosító és jogszabályba ütközik. Az avarégetés helyett ? ami már szintén tiltott a fővárosban ? pedig a komposztálás ajánlható. ? Bízunk abban, hogy a kerület lakói megértik a mielőbbi cselekvés szükségességét, és a mindennapjaikban is környezettudatosabb módon élnek, valamint erre biztatják embertársaikat is ? jelentette ki a kiállítás megnyitóján Fonti Krisztina alpolgármester.

Magyarországon évente 16 ezer ember veszti idő előtt az életét a levegő részecskeszennyezése (PM10) miatt. Továbbá több mint tízmillió napot töltünk évente betegen a finom porként belélegzett különféle káros anyagok miatt. A rendkívül apró méretű szemcsék a közlekedés ? mindenekelőtt a dízel járművek ?, a fűtés, az ipar és egyéb emberi tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe.

A részecskeszennyezés ? amit szálló pornak is szoktak nevezni ? tehető felelőssé többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké, de érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is. Már régóta ismert, hogy amennyiben a születés körüli időszakban kerülnek a szervezetbe ezeknek a részecskéknek egyes összetevői, akkor az felnőtt korban súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan betegségekhez vezethet.

A kiállítás tavaly novemberben a Képviselői Irodaházban mutatkozott be. A megrendező Levegő Munkacsoport kampányával a kisméretű szállópor (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjában foglalt intézkedésekre hívta fel a képviselők figyelmét annak érdekében, hogy forrás is legyen a végrehajtásukra. Az Országgyűlésnek Pokorny Zoltánhoz hasonlóan sok polgármester tagja van, ők szintén érdeklődést mutattak a téma iránt.

A kormány nemrég programot fogadott el a PM10-szennyezés csökkentésére, amely szinte minden olyan intézkedést tartalmaz, amelyek bevezetését a Levegő Munkacsoport már évek, évtizedek óta szorgalmazza. Példák sora bizonyítja, hogy a kiállításon is bemutatott intézkedések viszonylag rövid idő alatt jelentős változást eredményezhetnek. Széles körben javítják az emberek életminőségét, és növelik városaink, hazánk gazdaságának versenyképességét ? jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hegyvidékről Újbudára | ZETApress

Szóljon hozzá!