ZETApress

hírportál

Ablak az égen

Különleges könyvet jelentetett meg Ablak az égen címmel Lóránt Attila fotográfus-író és Kálloy Molnár Péter színművész-költő a The Explorer Group International gondozásában. Lóránt Attila az elmúlt hat év munkái közül válogatott össze 135, korábban még nem publikált fotót, amiket párba rendezve próbálja bemutatni a világ kulturális sokszínűségét. Kálloy Molnár Péter kilenc évvel legutóbbi verseskötete után, két és fél hét alatt írt 77, a könyv képei által ihletett verset.

A világ egymástól távol eső helyszínein készült képek önállóan is remekművek, párba rendezve pedig további értelmet nyernek. A verseket a képek hangulat ihlette, ami olykor elég szabad asszociációt eredményezett. Mégis ettől lett a könyv egy kerek egész, amely még inkább kifejezi Lóránt Attila alapkoncepcióját, mely szerint a Föld a kulturális sokféleség nélkül pont olyan, mint a szivárványszínek nélkül.

Olyan kép-párokat válogattam össze, amelyek tartalmi és formai összecsengésükben, vagy éppen különbözőségeikben rendkívül erős látványt nyújtanak. Egymás mellett láthatunk itt afrikai törzsi esküvőt, bécsi kávézót, mangalicavágást Székesfehérvárott és Indonéziában temetési szertartást. Egy terembe kerül a dél-amerikai őslakók élete az északi rénszarvastartókkal vagy a sivatagi nomádokkal ? mondta a fotós a Nemzeti galériabeli bemutatón.

A képek elgondolkodtatnak emberi értékeinken, más kultúrák iránt tanúsított toleranciánkon. Mindeközben természetesen a látottak gyönyörködtetnek. A költemények növelik a képek kettősségét. Hol erősítik a kohéziót, hol pedig mélyítik a kultúrák közti szakadékok látványosságát. Máskor a versek látszólag eltávolodnak a látottaktól, hogy -mintegy új szólamként – a képekhez olyan gondolatokat adjanak hozzá, amelyek a néző számára új megvilágításba helyezik a látottakat.

Attila rendkívül érzékeny fotós, nagyon plasztikusak és beszédesek a képei. Könnyű volt történeteket kreálni hozzájuk. Nem illusztrációt akartam írni. Szándékosan nem néztem meg, hogy melyik kép hol készült, mit ábrázol, a fotók általam elképzelt történetét akartam megírni. Némelyik vers ? mint utólag kiderült ? elég szabad asszociáció ? vallotta a költő, aki egy filmforgatás miatt nem vehetett részt a sajtótájékoztatón.

Van például egy kép, amelyen egy lombik látszik mikroszkóp alatt. Én ezen a képen egy házat láttam kerítéssel, és a féltékenység jutott róla eszembe. A képek annyira jól eltalált pillanatok, annyira egzotikus helyeket és ősi arcokat mutatnak be, hogy folyton a Biblia jutott eszembe róluk. A versek szereplőit kizárólag a képzelet szülte, hasonlóságuk élő személyekkel csak a véletlen műve.

Palkó Zsolt, a The Explorer Group International ügyvezető igazgatója sem érkezett meg a Galériába külföldi útjáról. Nagy megtiszteltetés volt két ilyen komoly művésszel együtt dolgozni, és teret adni egy régóta szövögetett álmuk megvalósításához. Remélem, hogy mindenki olyan örömmel fogja lapozni a könyvet, mint amilyen örömet okozott nekünk az elkészítése. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a The Explorer Group International első könyvével mindjárt egy ilyen sokszínű világot fedezhetnek fel az olvasók ? írta a könyv méltatásában.

Kálloy Molnár Péter

Színész, költő, zeneszerző. 1970-ben született Mezőcsáton. A Színművészeti Egyetem elvégzése után évekig a Vígszínház tagja, ezt követően szabadfoglalkozású színművész. Jelenleg a Thália, a Budapesti Kamaraszínház, a Central Színház és a Fővárosi Nagycirkusz különböző előadásaiban játszik (Kövek a zsebben, CS.A.J., S.Ö.R., G.Ö.R.CS., Caveman, Aida).

Színházi rendezések (Három nővér, Kövek a zsebben, Rómeó és Júlia), mozifilmek (Kútfejek, Üvegtigris, Papírkutyák) szinkronszerepek, televíziós műsorok (Beugró), egy rock-lemez (A nő után) és eddig négy megjelent verseskötet (Keselyű dal, Staccato, Last minute, ígéreted magházában) bizonyítja rendkívüli sokoldalúságát.

Lóránt Attila

2002-ben kezdte el fotózni a különböző természeti népeket és azok kultúráit. Célul tűzte ki egy magas művészi színvonalú dokumentum-fotótár létrehozását, ami e népek mindennapjait, vizuális kultúráját örökíti meg. Első munkája a Kelet-Afrikában élő nilo-hamita népekről és a Szuahéli-partvidék kultúrájáról, lakóiról szólt.

A Dél-Amerikában elkészített anyaga az Andok és az Amazonas vidékét mutatja be. Ez az indián kultúrákról keresztmetszetet adó projekt részben már befejeződött, és eredményeképpen a National Geographic egy több mint háromszáz oldalas albumot adott ki 2006-ban Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban címmel. Ezt követően 2007-ben egy újabb fotóalbuma jelent meg, ami az azt megelőző öt év addig még nem publikált kelet-afrikai és dél-amerikai fotóiból állt össze. Lóránt Attila képei az elmúlt években számos kiállítótermet, múzeumot jártak be világszerte. A fotográfus-író, mikor éppen nem a világ legeldugottabb tájait járja, itthon a Post Edison Computer Graphics művészeti igazgatói posztját látja el, az egyesület életét szervezi, könyvein dolgozik, vagy filmeket rendez.

The Explorer Group International

A lapcsalád 2004 óta van jelen a magyar piacon a The Explorer magazinnal, amely az igényes, értékközpontú utazást, valamint a különleges tudományos és földrajzi felfedezéseket kedvelők nemzetközi ismeretterjesztő lapja.

A lap ? a középtávú stratégiai céloknak megfelelően ? idén júniustól már Bulgáriában is megjelenik. A The Explorer Bulgaria nevet viselő 122 oldalas kiadványt a Szófiában működő szerkesztőség állítja össze a magyar licence alapján és a hazai központtal szorosan együttműködve. A magazin kezdetben kéthavonta jelentkezik az eddig megjelent legjobb cikkek válogatásával, és ugyanazokat az értékeket képviseli, mint magyarországi társa.

A bulgáriai lapszámmal együtt a The Explorer Group International immár három kiadványt jelentet meg a hazai és a nemzetközi magazinpiacon. További kiemelt tevékenységei közé tartozik a prémium vitorlásversenyek szervezése, a lapokhoz kötődő termékértékesítés, a könyvkiadás, illetve az idegenforgalom területén való aktív részvétel.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Torday Emil nyomában jártak | ZETApress

Szóljon hozzá!