ZETApress

hírportál

Múzeum a Völgyben

A Néprajzi Múzeum színes kiállításokkal és programokkal vesz részt a Művészetek Völgye fesztiválon, Kapolcson, mától jövő vasárnapig. Kezdeném rögtön a legfontosabbal, a gyerekeknek szóló ajánlással, a Patakparti játszóházzal, a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Tolner-hídnál, a Csigaház szomszédságában ? tudta meg Lantai József.

Ágpisztolyos céllövölde, póni-lovaglás és játékvásár reggeltől estig. Kézműves-foglalkozások naponta 10-12, illetve 16-18 óráig: fűzfa síp, nádi duda, mogyorófa íj és nyíl, dugófigurák készítése. Bábkészítő és bábjátszító (nem elírás, hanem egy régies kifejezés!) műhely, mágnesbábszínház. A foglalkozásokat a Cilinder Művészeti Iskola munkatársai vezetik. A programot a Néprajzi Múzeum munkatársainak közreműködésével, pályázati támogatás keretében dolgozták ki. Várják a szülőket is! Videója idekattintva megtekinthető.

Felnőtt program: scarble, dominó, snóbli, patakugrás. A patakugrásra én is benevezek, ha nem olyan óriási a patak. Idén a Néprajzi Múzeum programjai önmaguk körül forognak. Lesz örökmozgás az álló malomkerék körül a kapolcsi Falumalomban és a Molnárházban. A szétszedjük, majd újra összerakjuk akciókkal öt nap alatt kitakarítjuk a Falumalom szerkezetét persze sűrű garatöblögetéssel. A helyszín a Falumalom és a Malomsziget.

A Molnárházban kiállítást rendeznek az Egerpatak völgyének még működő malomszerkezeteiről (de a nem működőkről is szót ejtenek). Ismét belakhatjuk a Kastélyt a pincétől a padlásig. Fent papírképek az analóg világ tükröződéseként, lent képek és filmek digitális keretben, tárgyak tapintható közelségben. A téma: minden, ami malom. Az első emeleten reméljük, lesz egyhelyben topogás (vagyis sokan leszünk)! A minden szinten szinte minden jelszót szem előtt tartva tabló- és tárgyakból rendezett kiállítást szerveznek a Kárpát-medencében fellelhető malmokról, malomtípusokról: lesz szó a vízi-, hajó-, kanalas-, cölöpös-, száraz-, taposó-, tipró-, fűrész-, kalló, érczúzó, kalapács- és a nem tudom még milyen malmokról.

Műhelybeszélgetés formájában bemutatják a Magyar Molinológiai Társaság eddigi munkáit, korábbi malom-felújítási törekvéseit, sikeres projektjeit. A kiállítás interaktív elemekkel bővítve tucatnyi társas malomjáték ötletével működik majd napról-napra. A Kastélyhoz kötve mobil kiállítás formájában, egy guruló lakókocsiban kívánunk foglalkozni a mozgás, a mobilitás kultúrájával. Szó esik majd ebben ? mikro-szinten ? a nagyvárosi, a kisvárosi és a falusi közlekedés hétköznapjairól; az utazás, a nyaralás szabadidős útjairól, a migráció és a vándorlás társadalmi hatásairól.

A kiállítás szabadtéri fotóműteremmel, tárgybeszállítással és a hozott tárgyak személyes dokumentációjával lesz kerek. A kézműves foglalkozásokon pedig mi mást csinálnánk, mint kereket kötünk gyékényből, papírból, gizből és gazból. (A Néprajzi Múzeum közmunkásai, önkéntesei) A Művészetek Völgye programjában most először kerül megrendezésre filmfesztivál: A Bokréta és biciklilánc. Magyar néprajzi filmfesztivál. A DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum MaDok-program közös szervezésében megvalósuló fesztivál a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál 2011. évi különkiadása.

A fesztivál célja, hogy felfedezze a mozgó-néprajz, a néprajzi film legjobb magyar alkotásait, és tágítsa képünket a filmről és a néprajzról egyaránt. A szervezők úgy érzékelik, hogy a magyarországi filmes kultúrából hiányzik a hagyományos életvilágokat, tudásokat és életmódokat korszerűen bemutató néprajzi filmek nyilvánossága. A fesztivál rendezői célul tűzik ki a kortárs magyar néprajzi mozgóképkészítés teljes vertikumának feltérképezését, a fesztiválon láthatóvá teszik az alkotásokat a szűkebb szakmai és a szélesebb nézőközönség számára.

A Bokréta és biciklilánc fesztivál üdítő, inspiráló, sőt, szórakoztató esemény. Nem kirakat, nem (csak) a filmes elit felvonulása, hanem tartalmas műhely is, melyben a gondolatok és a filmek formálódnak. A filmfesztivál előzsűrizés és műfaji megkötés nélkül mutatja be az elmúlt évek olyan amatőr és profi alkotásait, amelyek a hagyományos életvilágok, az anyagi és szellemi kultúra ?archaikus? rétegei, a hagyományőrzés és az újraalkotott hagyományok, az etnikus, vallási, kulturális és társadalmi sokféleség témaköreihez kapcsolódnak, mégsem nélkülözik a kortárs és kritikus hangot.

A fesztivál filmjei versenyeznek egymással. A díjakat neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobb alkotásoknak. A zsűri tagjai: Kovács Éva szociológus, Szijártó Zsolt kommunikációkutató, Sebő Ferenc népzenei előadó, zenetörténész, Szilágyi Kornél filmrendező és Kabarcz Zsófi filmrendező. Hivatalos díjkiosztó jövő szombat, 19 óra. A fesztivál szakmai vezetői: Füredi Zoltán (Palantír Film Alapítvány) és Frazon Zsófia (Néprajzi Múzeum MaDok-program).

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bokrétavég a Völgyben | ZETApress

Szóljon hozzá!