ZETApress

hírportál

Varázshegy a Nagysziklában

Tarlós István főpolgármestert Dr. Persányi Miklós főigazgató kalauzolta végig délután a Fővárosi Állat- és Növénykert idei legnagyobb beruházásaként épülő Varázshegy kiállítás zegzugos tereiben, aminek az egészen különleges épület, a műemlék Nagyszikla ad otthont.

A kiállítóterek és bemutatott preparátumok, modellek megtekintése után a Főpolgármester úr leadta az első szavazatot a Varázshegy lógójának és jelmondatának kiválasztására a mai nappal indított, nyilvános közönségszavazáson. A Varázshegy project az Állatkert egyik legnagyobb fejlesztése. A 2011-es évben több, Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztés kivitelezése zajlik a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Ezek közül a projekt összköltségét, a támogatás összegét és a kivitelezés bonyolultságát tekintve is a Varázshegy projekt a legjelentősebb. A régi Bölény- és Zsiráfház eredeti tervek szerinti rekonstrukciója is a projekt részeként készült el 2010-ben, majd a Nagyszikla belsejébe tervezett komplex kiállítási és rendezvénytér kialakítása is megkezdődött.

A beruházás tervezett, teljes költsége nettó 1,2 milliárd forint, amelyhez a Fővárosi Állat-és Növénykert 125 millió, a Fővárosi Önkormányzat pedig 200 millió forintos önerőt biztosít. Az Európai Uniós támogatás 895 millió 846 ezer 247 forint (72,9%-os támogatásintenzitás). A projekt legelső elemei már 2010 nyarára elkészültek, ám a beruházás teljes futamideje, mint más kiemelt pályázat esetében is, 24 hónap. (Véghatáridő: 2012. február 18.)

Varázshegy kiállítás

A Varázshegy elnevezésű kiemelt projektpályázat támogatásáról 2010. július 13-án döntött a pályáztató szervezet (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft.). A fejlesztés keretében eddig látogatók elöl elzárt, 3000m2-nyi területen tud különleges élményt adó interaktív kiállítást létrehozni a területi korlátokkal küzdő intézmény.

Az 1912-ben átadott, 34 méter magas Nagyszikla mesterséges építmény. Páratlan belső terébe száz éve állattani kiállításokat álmodtak. 2012 év elejére az álom valóra válik: megnyílik a Varázshegy, Budapest egyik legnagyobb attrakciója! A kiállítás három szinten összesen 17 kiállítótérre tagolódik, amiből három többfunkciós térként (interaktív kiállítótérként és rendezvénytérként is) működik majd. A szikla terének egyedi alaprajzát a tartószerkezete határozza meg, így a csarnokszerű helyiségektől a szobányi kiállítóterekig nagyon változatos tereket foglal magába. Van olyan tér ahol életnagyságban megmintázott óriási lények is elférnek (Óriások csarnoka) és akad olyan is, ahova egy óvodás csoport tud csak bekucorodni (Mackó kuckó).

A Varázshegyben minden helyet kap, amit csak érdemes bemutatni az élet lenyűgöző gazdagságából! Olyan csudálatos ritkaságokat lehet majd itt látni, mint ötvenféle élő állatfajt, köztük élő kövületeket; húszméteres bálna és óriáskalmár modelljét; dinoszauruszok és más őslények modelljeit; ősemberek és a jövő állatainak szobrait; óriásira nagyított parányi lények modelljeit; a földön kívüli életformák fantáziavilágát. Továbbá 3 szinten elhelyezett sok-sok izgalmas eszköz és játék valamint jégkorszaki időutazás, 3D vetítőterem és a szimulátor vetítő lenyűgöző látványvilága, a természet mérnöki találmányai várják a kalandvágyó látogatókat!

A majdani kiállításba kerülő modellek, preparátumok közül ma az alábbiak voltak láthatóak: életnagyságú bálnaagy, felnagyított bálnaszív, pterodon (repülő őshüllő), dinoszaurusz fészek, smilodon (jégkorszaki kardfogú oroszlán), denevérfül, karbon időszaki óriás szitakötő. Preparátumok, csontvázak: serif, az egykor állatkertünkben élő óriási kitömött grizzly medve, Johny, a fehérfejű rétisas, Lajos, az orangután, továbbá örvös-medve csontváz, ázsiai vadkutya, barlangi medve koponya és egyéb csontok.

Varázsoljunk együtt!

A Varázshegy 2012-től a Budapesti Állatkert legnagyobb attrakciója lesz. Játékos akciót hirdetünk, hogy megtalálhassuk a legjobb lógót és szlogent a Varázshegy számára. Az Állatkert barátai elmondhatják nekünk véleményüket, ötleteiket, hogy nekik melyik tetszik legjobban az általunk javasolt lógók és szlogenek közül. De készíthetnek saját javaslatokat is! A szavazásban résztvevők egyidejűleg egy nyereményjátékban is részt vesznek, amelynek keretében a szavazók közül 20 szerencsés éves bérletet nyer a Budapesti Állatkertbe, 300 szavazó pedig elsőként veheti birtokba megnyitáskor a Varázshegyet, ingyenesen bejöhet aznap és ajándékot is kap.

Varázsolj te is!

A Varázsolj Te is! ? program keretében várjuk Állatkerti Barátainktól a saját lógó- és szlogenjavaslataikat. Az Állatkert bejáratánál és az Állatkert Főkapu terén elhelyezett urnákba dobhatják ötleteiket a pénztárnál kapott szavazólapon. Illetve az oldalukon is küldhetnek nekik javaslatokat, szavazatokat. Egy jó szlogenjavaslat akár ötvenezer forintot, egy vázlatos grafikai logóötlet ötvenezer forintot, egy teljesen kidolgozott, nyomdai minőségű lógó akár százezer forintot is érhet a beküldőnek, ha a szakmai zsűri kiválasztja a beküldött javaslatot. A szavazásról és a teljes nyereményjátékról további információ és részletes feltételek az interneten és az Állatkert pénztárainál elhelyezett Játékszabályzatban találhatók. A szavazatokat és a javaslatokat szeptember 20-ig várják.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Átadták a Varázshegyet | ZETApress

Szóljon hozzá!