ZETApress

hírportál

Ötletkaland Energiaországban

4. Gyerek ARC kiállítás nyílt az EnergiaKaland és az ARC szervezésében délelőtt a Millenáris parkban. A pályázatra 600 rajz érkezett, s belőlük 600 ezer forint gyűlt össze a Magyar Vöröskereszt számlájára. A rajzok egész nyáron át láthatok az EU Pontban.

Az Ötletkaland Energiaországban című, az E.ON EnergiaKaland nevű oktatási programja részeként, két korcsoportban meghirdetett pályázatra 600 pályamű érkezett az ország minden tájáról, amelyből 72 db óriásmolinóra nyomtatva látható nyár végéig a parkban. A 6-9 éves korosztály, a Biox és a titkos találmány című mesét illusztrálta, melynek szerzője Bolgár Eszter, az ARC munkatársa. A mesében a két főhős, Zsiga és Liza, egy csodás találmány segítségével megmenti nagymamájuk alföldi tanyáját az elsivatagosodástól. Az akcióban részt vesz két ügynök macska, valamint a távoli Xenor bolygón élő Biox.

A 10 és 14 év közötti gyerekek Legyél te is feltaláló! ? felhívásra olyan találmány ? legyen akár szerkezet, vagy eljárás ? illusztrációját küldték el, amely úgy segíti az ember hétköznapi életét, hogy közben a környezetet is kíméli. A zsűri szempontjai között nem szerepelt a megvalósíthatóság, a szabad gondolatok, ötletes felvetések ellenben sokat nyomtak a latban. Ugyanez a korosztály az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete felhívására a jövő járgányainak fantáziatervével is pályázhatott. A legjobb tervek Ötletes Ökomobilok 2050 gyűjtőnévvel szerepelnek a bemutatón.

Köszönet illet minden pályázatbeküldőt, hiszen a beérkezett alkotások után a Magyar Vöröskereszt alkotásonként ezer forintot adományozott, amelyet a szervezőkkel közösen a mély-szegénységben élő magyar gyerekeknek juttat el. A 4. Gyerek ARC zsűritagjai ? Szalóki Ági, Szanyi Laura, Dr. Havas Péter, Gévai Csilla, Bolgár Eszter, Tóth Andrej és Bakos Gábor ? két különleges alkotást emeltek ki a nyertesek mellett.

A 9 éves Bálint Virág a budapesti Móra Ferenc Általános Iskolából 100 rajz a gyerekekért címmel küldött be 100 darab leporellóba rendezett rajzot, amely a 2 korcsoportban meghirdetett pályázati felhívás valamennyi témakörére reflektál. Mind a 100 rajz az EU Pontban látható. A másik érdekesség egy 12 éves fiú, Farkas Ádám munkája, aki a kiírást látva kutatást végzett óhatvani iskolájában. Összegyűjtötte, csokorba rendezte az elképzeléseket, majd egy mini tanulmányt készített iskolatársainak a jövő járgányával szemben támasztott igényeiről.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hatszáz rajz, 600 ezer forint | ZETApress

Szóljon hozzá!