ZETApress

hírportál

Athéntől Athénig

Elbert Gábor, az ÖTM minap lemondott szakállamtitkára még nagyon picike volt az 1972-es olimpia idején. Édesapja a csapatiroda vezetője volt Münchenben. Akkor még nem volt se mobiltelefon, se Internet, s ő egy cédulát talált az egyik reggel az íróasztalán.

Megvan a második: András Imre ? állt a papíron, s mellette centik és grammok szerepeltek. A papa gondolkodni kezdett. Minden csapattagot ismert, de ilyen nevűre nem emlékezett. Azt sem tudta hirtelen, hogy melyik sportágban mérik a teljesítményt grammokban és centikben. S egyébként sem lehet meg a második aranyérmünk, hiszen eddig még egyet sem szereztünk! Nemsokára Csanádi Árpád is megérkezett. ? Milyen második van meg? ? kérdezte tőle Elbert György kíváncsian. ? Hát a második fiad született meg. Gratulálok! ? mondta a MOB főtitkára a boldog, s immár kétgyermekes apának.

A fenti történetet az első fiú mesélte el tegnap délután a Roosevelt téri irodaházban, ahol olimpiatörténeti kiállítás nyílt az E.ON és a Magyar Sportmúzeum közös szervezésében, 16 nappal az olimpiai játékok megkezdése előtt, Athéntől Athénig címmel. Augusztus 30-ig, tehát az olimpiai láng kihunyása utáni hétvégéig látogatható.

A szakállamtitkár mellett Kamuti Jenő, a MOB főtitkára és Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária Igazgatóságának elnöke nyitotta meg a tárlatot. Sákovitsné Dömölky Lídia, Tokió ?64-es tőrvívóbajnoka, és Balogh Gábor, Sidney 2000-es ezüstérmes öttusázója az olimpikonokat képviselte az Aulában. A Roosevelt téri irodaházban elhelyezett közel száz ingyenesen látogatható olimpiai ereklye és 24 tabló különlegessége, hogy a múzeum gyűjteménye első alkalommal látható ezen a helyen, egy kiállítás keretében. A kiállított olimpiatörténeti tablók pedig kifejezetten erre az alkalomra készültek.

A kiállított gyűjtemény legrégebbi és egyben legértékesebb darabja Hajós Alfréd rekeszzománcozással és féldrágakövekkel díszített ezüst serlege, melyet a sportoló athéni győzelmei után klubjától, a Budapesti Torna Clubtól kapott. A tablók a modern kori olimpiák legszebb magyar pillanatait, így többek között például az 1896-os athéni olimpia éremátadását, az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes magyar vízilabda válogatottat, valamint Nagy Tímea 2004-es győzelmének, s egyben a magyarok 150. aranyérmének megünneplését mutatják be képekben.

Az olimpia több mint sport ? nemzedékeket összetartó erő, egy olyan értékeket felvonultató eszme, amellyel mindannyian azonosulni tudunk, bármelyik generációhoz is tartozzunk. A jövőnek múltra van szüksége ? tartja egy régi mondás. A jövőben csak akkor lehetünk sikeresek, ha a múltból tanulni is tudunk. Az E.ON Hungária a sport, a kulturális és az oktatatás terén nemcsak a jelen és a jövő generációk támogatását tartja fontosnak, hanem a múlt értékeinek, sikereinek és a korábbi generációk tapasztalatainak megőrzését is. Az olimpiai kiállítás célja, hogy a pekingi olimpiai láng fellobbanása előtt néhány nappal felidézzük és tisztelettel adózzunk a korábbi magyar sportgenerációk sikereinek, akik példaképei a ma és a jövő generációjának is. Nagy örömünkre szolgál, hogy otthont adhatunk ennek a tárlatnak, reméljük, hogy az ingyenes és nyitott kiállításra minél többen eljönnek és továbbviszik az olimpiai példaképek történetét ? mondta Konrad Kreuzer igazgatósági elnöke.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Paralimpia a Pagodában

Szóljon hozzá!