ZETApress

hírportál

Budapestre jöttek a Testek

Tegnap a Király utcai VAM Design Centerben megnyílt a nagy érdeklődéssel várt BODIES… A testek című tárlat. A kiállításon, melyre a korábbi helyszíneken eddig nyolcmillióan voltak kíváncsiak, egész és részleges, valódi emberi testekből készült, páratlan műgonddal feltárt, majd egy újszerű eljárással tartósított preparátumok láthatók, melyeken a látogatók korábban soha nem tapasztalt módon, saját szemükkel, közvetlen közelről tanulmányozhatják a testük belsejében működő szerveket és szervrendszereket, adta hírül a Premier Exhibitions, Inc. (NASDAQ: PRXI) és a Live Nation Hungary.

A kiállítás ismeretterjesztő hatása egyszerűen felbecsülhetetlen ? mondta Dr. Roy Glover, a Michigani Egyetem nyugalmazott sejtbiológia-professzora, a BODIES? A kiállítás orvos-főigazgatója. ? Az orvosok már évszázadok óta valódi emberi testeken tanulmányozzák a szervezet felépítését és működését, és most végre lehetővé vált, hogy a nagyközönség is bepillanthasson az emberi test rejtelmeibe.

A kiállítás látogatói több galérián végighaladva, testközelből vehetik szemügyre az emberi test csontváz-, izom-, szaporító-, légző-, keringési és egyéb rendszereit. Az egész testes preparátumok egy része a sportból ismert testtartásban figyelhető meg, hogy a látogatók mindennapi helyzetekben is el tudják képzelni a saját testük belsejét. Ezenkívül valódi emberi preparátumok mutatják be például az egészségtelen táplálkozás vagy a testmozgás hiánya által okozott elváltozásokat. Az egészséges tüdő mellett kiállított, kátránytól megfeketedett tüdő minden ismeretterjesztő irodalomnál és plakátnál ékesszólóbban mesél a dohányzás ártalmairól. Ez a kiállítás megváltoztatja az emberekben önmagukról kialakult képet. Célja, hogy felvilágosítson, erőt adjon, lenyűgözzön és inspiráljon.

A kiállításon látható emberi preparátumokat egy forradalmian új módszerrel, az ún. polimeres tartósítással konzerválták. Ennek során az emberi szöveteket folyékony szilikonnal itatják át, melyet ezután vegyszerekkel kezelnek és megszilárdítanak. A végeredmény egy gumírozott, sejtszinten tartósított preparátum, melyen tökéletesen megfigyelhetők a test csontjai, izmai, idegei, véredényei és különböző szervei. Az egész testes preparátumok elkészítése akár egy évnél is tovább tarthat.

Testünk az egyetlen olyan dolog, amely születésünk pillanatától egészen a halálunkig velünk van, mégis meglepően keveset tudunk önmagunkról ? mondta Dr. Roy Glover, a University of Michigan nyugalmazott anatómia- és sejtbiológia-professzora, a kiállítás orvos-főigazgatója. ? Ez a tudományág, az anatómia évszázadokon át tabu volt a nyilvánosság számára, csak orvosok és egészségügyi szakemberek nyerhettek bepillantást a rejtelmeibe. Most azonban ? a történelem során először ? a nagyközönségnek is lehetősége nyílik, hogy saját szemével, közelről és személyesen is rácsodálkozhasson saját teste rejtett világára. Aki gondolkodott már azon, hogy vajon mi van a bőre alatt, az végre megtudhatja, ha megnézi a kiállítást.

A kiállítás ? azonkívül, hogy közeli bepillantást enged az emberi test csontváz-, izom- légző- és keringési rendszerébe ? felrázza a látogatókat és egészségesebb életmódra is ösztönöz. Hiteles emberi preparátumok illusztrálják a mértéktelen táplálkozás és a mozgáshiány okozta szervi elváltozásokat. Közvetlenül egy egészséges tüdő mellett mutat be egy súlyos dohányzással tönkretett, megfeketedett tüdőt ? az ilyen összehasonlítás hatásosabb, mint bármely tankönyvi magyarázat és illusztráció.

A kiállításon látható emberi preparátumokat a polimeres tartósítás nevű, forradalmi eljárással kezelték. Ennek során az emberi szövetek végleges tartósítása utókezelt és megkeményített, folyékony szilikongumival történik. A végeredmény egy gumírozott, sejtszinten konzervált preparátum, melyen pontosan megfigyelhetők az emberi testet alkotó csontok, izmok, idegek, véredények és szervek. Az egész testes preparátumok elkészítése akár egy évig is eltarthat, de a polimeres tartósítás után soha többé nem bomlanak le. A BODIES? A kiállítás felvilágosít, lenyűgöz és ihletet ad.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A Bodies a testünkért | ZETApress
  2. Testek a Király utcában | ZETApress

Szóljon hozzá!