ZETApress

hírportál

Testek a Király utcában

A tervezett időpontnál három héttel tovább, augusztus 19-én, vasárnapig látható a Bodies2 kiállítás a Király utcai VAM Design Centerben. A március elsejétől 9 teremben, 1700 m2-en bemutatott testeket és szerveket ma délelőtt én is másfél órán át nézegettem.

A nemzetközileg elismert oktatójellegű kiállítás betekintést nyújt mindazok számára, akik kíváncsiak a szervezetünkben lezajló folyamatokra, hiszen testünk a legfontosabb tulajdonunk. A test egy bonyolult szerkezet, összetettebb, mint a naponta használatos számítógépünk, vagy telefonunk és nem tudjuk pontosan mi az, ami jót tesz nekünk és mi az, ami káros. Sokan nincsenek tisztában azzal, mi tesz minket beteggé ? hogyan működünk, mire van szükségünk a túléléshez, mi pusztíthat el és mi újíthat meg bennünket.

Megtudhatjuk például, hogy mi történek akkor, ha dohányzunk: látjuk a cigarettafüsttől megfeketedett tüdőt. Az alkotók 15 emberi testet és kétszáznál több szervet használtak fel azért, hogy bemutathassák ezeket nekünk. Stephen Shaw, a kiállítás igazgatója elmondta, hogy minden test igazolhatóan legális, mindegyik ember még életében hozzájárult testének tudományos célú kiállításához.

Izgalmas, inspiráló, tanulságos a Bodies2. Lehetővé teszi számunkra, hogy elmélyedhessünk az emberi test csodájában. Bár a kiállítás rengeteg új, tudományos igényű információval szolgál, mégis élményt jelent minden korosztály számára. A kiállításon végighaladva több mint 200 teljes emberi testet és szervet vagy szervrendszert tekinthetünk meg. Minden teljes feltárt test célja, hogy bemutassa egy-egy anatómiai rendszer felépítését és szemléltesse, hogy annak mi a szerepe életünkben, illetve milyen kapcsolatban áll a szervezet egészével. A teljes testekből készült preparátumok mellett bemutatásra kerülnek különböző egészséges és beteg szervek is, melyek segítségével a kiállítás még mélyebb betekintést nyújt az egyes rendszereket alkotó elemekbe. A Bodies Revealed (Feltárt testek) születése ? csakúgy, mint a négy éve látott Bodies ? a polimeres preparációs eljárásnak köszönhető.

Az érdekes, hasznos és tanulságos kiállításról egy másikra jutunk. Múlt csütörtökön nyílt meg Az igazi Afrika című fotó- és gyermekrajz kiállítás, melyen most először egyben tekinthető meg az Afrika feketén fehéren és az Afrika színes élete című fotókiállítások teljes anyaga, valamint a magyar és az afrikai gyermekek rajzai. Az augusztus 31-én, péntekig ingyenesen látogatható tárlat önállóan, a Bodies2 nélkül is megtekinthető!

A VAM Design Center a Király utcai Aulájában ma és holnap a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetével közös véradási akciót szervezett. Ma is sokan voltak, s holnapra is idevárnak minden véradó 18 és 62 év közötti egészséges felnőttet, személyi igazolvánnyal, TAJ kártyával és lakcímkártyával felszerelkezve. Szeretnék, ha minél többen eljönnének, hogy együtt segíthessenek a bajbajutottakon! A véradók egy-egy kupont kapnak, mellyel augusztus 19-én, vasárnapig bármelyik napon féláron tekinthetik meg a Bodies2-t, a világ egyik leglátványosabb kiállítását. Nyitva tartás naponta 9-től 20 óráig, a pénztár nyitva tartása 9-től 19 óráig. Jegyek a TICKETPRO jegyirodáiban vásárolhatók.

Szóljon hozzá!