ZETApress

hírportál

Betlehemek képeskönyvben

Az 1994-től megszakítás nélkül tartó kiállítás-sorozatával A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) a XXI. századra is átnyúló új hagyományt teremtett a magyarországi Betlehem-készítők körében ? írta Gerkely Imre titkár a könyv előszavában.

Alapítványunk ? együttműködő partnereivel: az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplommal közösen ? idén 17. alkalommal írta ki Betlehemi jászol című nyílt pályázatát, amelynek válogatott anyagát december 8-tól január 2-ig láthatja a nagyközönség a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti kiállítótermében.

A Betlehemi képeskönyv ? 2010 című album ennek a kiállításnak az anyagát mutatja be, a kiállításra bekerült alkotók egy-egy művén (összesen 191 színes tárgyfotón) keresztül. A pályázatra beadott munkák természetes anyagok felhasználásával, különböző kézműves technikákkal készültek. A népi kézművesség (vagyis a tárgyalkotó népművészet), a kézműves iparművészet és a képzőművészet különböző területeiről érkezett alkotásokat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Hagyományok Háza, a kultúra területét is magába foglaló Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztálya, valamint a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom szakértőiből, képviselőiből álló zsűri válogatta. A bíráló bizottság az alkotások értékelése alapján a kétszáztíznél is több jelentkező közül 191 egyéni pályázó és alkotói közösség összesen 287 művét fogadta el a kiállításra.

Az alkotások között a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a Betlehem mának szóló üzenetét megfogalmazó művek: a betlehemezéshez, vagy a Karácsonyhoz kapcsolódó hagyományokat felelevenítő alkotások szerepelnek ? mint például a Luca-széke, vagy a karácsonyi almának a családtagok száma szerint történő felszeletelését bemutató fafaragás ?, de megjelennek az ünnepi népviseletek, valamint az Advent, a karácsonyi ünnepkör külső jegyei, díszítő elemei közé tartozó tárgyak is, amelyek még szebbé tehetik ilyenkor otthonunkat, asztalunkat vagy öltözékünket.

Szeressetek, ezt mondja az Apostol, s ennél különbet nem mond senki se! A betlehemi békés csillagokból üzeni ezt a Szívek Szíve ? olvasható Juhász Gyula: Betlehemi üzenet a vakoknak című versében, a könyv elején. Reméljük, hogy ez a kiállítás és a szeretetben fogant alkotásait megörökítő album hozzájárulhat az ünnepi hangulat megteremtéséhez és megőrzéséhez!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Városligeti Betlehemek | ZETApress

Szóljon hozzá!