ZETApress

hírportál

Városligeti Betlehemek

A Vajdahunyadvárban lévő Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezték meg délután a XVIII. Betlehemi jászol-kiállítás ünnepélyes díjkiosztóját. A zsűri a 152 alkotó 43 művét találta elismerésre méltónak, s ítélt létrehozóinak különféle tárgy- és pénzjutalmat.

A december 6-tól január 15-ig látogatható XVIII. Betlehemi jászol-kiállításon a betlehemi jelenet szereplőit ábrázoló, a betlehemezés népszokásait megformáló, illetve az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások tekinthetők meg. A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) által meghirdetett pályázatra érkezett munkákat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakértőiből, valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló bíráló bizottság válogatta és minősítette.

A javaslatok elkészítése során a zsűri a művek tartalmi, esztétikai, kivitelezési szempontjai mellett az alkotók személyét is figyelembe vette. Értékelte azt is, hogy hivatásos vagy amatőr pályázó, esetleg valamilyen fogyatékkal élő egyéni jelentkező vagy közösség készítette a darabot. A zsűri végül 152 pályázó összesen 220 alkotását fogadta el.

Nagyobb sajtónyilvánosságot várt Fehér György, az MMM főigazgatója. Azt hiszem, ránk nem panaszkodhat, mert mi a tavalyi XVII. kiállításról is tudósítottunk. Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a jászol a család, a béke, a hit és a harmónia jelképe. Maga a jászolkészítés pedig nemes hagyománnyá vált Magyarországon, ezért a fővárosi önkormányzat kötelességének érzi e tradíció ápolását.

A politikus a tárlat anyagaival kapcsolatban kiemelte: bár nagyon fontos, hogy a gondolatokat, szavakat tárgyiasítsuk, már a kiállított műveket tartalmazó albumot lapozgatva is szembeötlő volt, hogy az alkotásokban mennyi lélek lakozik. A kiállított pályamunkák a háromnyelvű Betlehemi képeskönyvben jelentek meg Gergely Andrea és Gergely Imre szerkesztésében, az AMKA gondozásában.

Szóljon hozzá!