ZETApress

hírportál

Isten veled, Dzsingisz kán!

Már csak nyolc napig, szeptember másodikáig látogatható a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az utóbbi hetekben különösen megnövekedett érdeklődés miatt augusztus 31-én pénteken, szeptember 1-jén szombaton és 2-án vasárnap meghosszabbított nyitva tartással, este 8 óráig várják vendégeiket ezen, valamint a hozzá kapcsolódó A tatárjárás című kiállításon.

A legjelentősebb mongol múzeumok és nagy európai gyűjtemények kiemelkedő művészeti alkotásain alapuló ? Mongólia 800 éves történelmét bemutató ? kiállítás utolsó helyszíne Budapest. A Mongol Birodalom, a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás két fő létrehozója, a mongol Kulturális és Tudományos Minisztérium, valamint a bonni Kunst und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland úgy döntött, hogy a több ezer kilométert utaztatott, és a változékony klimatikus körülményeknek kitett műtárgyak ? közel két év után ? visszatérnek anyagyűjteményeikbe.

Eddig csak öt város, Bonn, München, Schallaburg, Isztambul és Budapest közönségének adatott meg a lehetőség, hogy a ritkán vagy még soha be nem mutatott régészeti, művészeti emlékek segítségével ismerkedjen meg e távoli ország népének kultúrájával, történelmével. Az ötvenezredik látogatót nálunk négy hete köszöntötték.

A kiállításhoz kapcsolódó utolsó program, Az én Mongóliám, augusztus 28-án, kedden este 6 órakor kezdődik. Birtalan Ágnes, az ELTE Belső-ázsiai Tanszékének vezetője tart előadást Újjáéledő sámánizmus és buddhizmus címmel a Nemzeti Múzeum Pollack-termében.

A mongol kiállítást kiegészítő, az 1241-42-es magyarországi mongol hadjárat emlékeit bemutató A tatárjárás című kiállítás, mely a muhi csatáról készült animációs filmmel, tapintható tárgyakkal, kipróbálható eszközökkel, hangkapukkal teszi még élményszerűbbé a kiállítást, szeptember 30-ig látogatható, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Dzsingisz kán százezredik vendége

Szóljon hozzá!