ZETApress

hírportál

Kiállítás és interaktív játék gyerekeknek

Mi történt ötven évvel ezelőtt? 1957. október 4-én valóra vált az emberiség egyik legrégibb álma: átlépni a sztratoszférát, kijutni a Világűrbe. Ekkor a Szovjetunió felbocsátotta az emberiség első mesterséges holdját, a Szputnyik?1-et, amely három hónapig keringett a Föld körül. Ezzel kezdetét vette az űrkorszak.

A Világűr címmel rendezett kiállítás, egyben játék és tudáspróba, kicsik és nagyok számára is meglepő érdekességeket boncolgat, természetesen a Világűr és a csillagászat témaköreiben. A több termet betöltő kiállítás kézzelfogható méretben, látványos képekkel és szobrokkal illusztrálva mutatja be Naprendszerünk bolygóit, és vizuálisan is megjeleníti tér és idő fogalmát.

A Rejtélyek termében a gyermek és felnőtt látogatók valódi izgalmakra találnak, a Nap erejére következtethet, távoli bolygók múltja elevenedik meg, és Földünk több ezer évvel ezelőtti állapotaiba is bepillantást nyerhet. A kiállításon a Föld, a Hold és a Tejútrendszer kiemelt szerephez jutnak. A játék, amely az egész kiállítás megismerésének módja, a Föld Köve segíti a Világűrrel ismerkedő kalandra vágyókat.

A kiállítás várható sikerének titka, hogy gyermeki nyelven tolmácsolja a szinte felfoghatatlan távlatokat és fogalmakat. Az út során végigjárt ösvény, a játék tudáspróba is egyben, amely magában hordozza a kérdésekre adható válaszokat, ezzel is megteremtve a játszva tanulás lehetőségét. A tudás pedig nem marad jutalom nélkül, hiszen minden helyes megfejtő ajándékkal térhet otthonába a nagy útról.

Az izgalmas időszaki kiállítás az űrkorszak 50-ik évfordulóján, augusztus 25-től október 14-ig naponta látogatható. A kiállítást és az általa megszerezhető sok új ismeretet, az Univerzumot bemutató filmvetítések teszik hangsúlyosabbá. Az emberiség történetének kezdete óta csodálattal tekint az égboltra. Már az ősi civilizációk is foglalkoztak az égbolt titkaival, manapság pedig a tudományos kutatások élvonalába tartozik a csillagászat. Az Internet segítségével ma már naprakészen értesülhetünk a legújabb eredményekről, friss felfedezésekből, ám a rengeteg információ közt még egy felnőttnek is nehéz eligazodni, nemhogy egy gyermeknek.

A kiállítás célja ezért nem is lehet más, mint szórakoztató, ám rendszerezett formában ízelítőt adni abból, amit már megismertünk a Világegyetem titkaiból. Senki sem állítja ? bolondság is lenne ?, hogy ma már mindent tudunk a körülöttünk lévő világról, de abban biztosak vagyunk, hogy közelebb járunk az igazsághoz, mint korábban bármikor. A temérdek válaszra váró kérdés pedig biztos munkát ad legfiatalabb látogatóink számára akkor is, amikor már felnőtt csillagászként fürkészik az Univerzum titkait.

Bolygónkról kitekintve rengeteg nem hétköznapi fogalommal kell megbarátkoznunk. A méretek, a sebességek, a hőmérsékleti értékek mind-mind nagyon különbözhetnek a Földön megszokottól. Ezek megértése egy ifjú ember számára nem mindig egyszerű, így kérjük a szülőket és pedagógusokat, hogy ismereteikkel és tapasztalataikkal még a szokottnál is jobban segítsék fiatal látogatóinkat, hogy minél könnyebben eligazodjanak a csillagok csodálatos és rejtelmes világában. Induljunk hát el képzeletbeli túránkra, melyet hol máshol kezdhetnénk, mint a Naprendszerben, annak is az első bolygójánál, a kietlen Merkúrnál.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szent Hubertus-napok

Szóljon hozzá!