ZETApress

hírportál

Szent Hubertus-napok

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Szent Hubertus-napok elnevezéssel november 3-án és 4-én második alkalommal rendez kiállítást és vásárt. A rendezvény célja vadászati, horgászati, turisztikai kultúránk népszerűsítése, és az említett témakörökhöz kapcsolódó eszközök, képzőművészeti és ajándéktárgyak bemutatása, vására. A látogató sokszínű programok közül választhat: Hubertus mise, divatbemutató, szakmai előadások, természetfilmek, vadászkutya bemutató, solymász bemutató és a Falkavadászat a képzőművészetben című időszaki kiállítás gondoskodnak minden érdeklődő tartalmas kikapcsolódásáról.

A Szent Hubertus-napok elnevezésű kulturális rendezvény fő törekvése széles körben megismertetni az érdeklődőkkel, hogy a vadászat nem kizárólag a különböző vadfajok elejtéséről szólt, szól, hanem olyan jelentős közösségi-társadalmi esemény, amely minden korban megihlette a művészeket.

Vadászati, horgászati, turisztikai termékbemutató és vásár

Hubertus szenvedélyes vadász lévén egy nagypénteki vadászat alkalmával egy gyönyörű szarvast pillantott meg, agancsai között fénylő kereszttel. E jel hatására mélyen magába szállt, és megváltoztatta életét, felhagyva a vadászattal. Először remete, majd pap lett. 709-ben Lüttich város püspökévé választották, 18 évvel később pedig szentté avatták. Ezek után kultusza rohamosan terjedt, és a X. században a vadászok, az erdészek és a lövész-céhek védőszentjükké választották. Magyarországon a XVIII-XIX. században vadászatokkal ünnepelték Szent Hubertus napját, november 3-át.

A rendezvény állandó programjai

Színpadi programok a szünetekben: vetélkedők, a tárkányi Hóvirág Népdalkör műsora, Falkavadászat a képzőművészetben című kiállítás, vadászati termékek vására, filmvetítés magyarországi vadászatokról, vadászgörény-simogatás és kézműves program gyerekeknek, a szlovákiai, Inám községbeli Kéknefelejcs Hagyományőrző Asszonykórus műsora.

A Világűr ? Játék és kiállítás a Vajdahunyadvárban

Kerülj közelebb a távoli Tejúthoz, ismerd meg a csillagképeket, Naprendszerünk titkait, tapintsd meg a Plútó felszínét, járd végig új interaktív kiállításunk állomásait! A világűr bonyolult összefüggéseit, tér és idő fogalmait gyermeki nyelven megfogalmazó kiállításon, igazi galaktikus utazáson, mákszemnyi méretű Nap, játékos tudáspróba, ajándék, a National Geographic filmjei és még számtalan érdekesség vár kicsit és nagyot egyaránt. Mint korábban már megírtuk, a kiállítás augusztus 25-től október 14-ig naponta megtekinthető, így már csak néhány napunk van a látogatásra. Igyekeznünk kell tehát!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Falkavadászat a Vajdahunyadvárban

Szóljon hozzá!