ZETApress

hírportál

Csodálatos Kávé

Első alkalommal rendezi meg a hazai kávékiállítást tegnaptól holnapig a Budapesti Vásárközpontban a Magyar Kávétársaság Kft. Az Európai Különleges Kávé Szövetség (SCAE) által támogatott Csodálatos Kávé kiállítás megnyitóján Lindenberger Tamás járt.

Ha nem friss, hat órán túl darálva tették a kávéfőző gépbe, ha nem 22-26 másodperc alatt csorog át a főzőgépen, ha nem jó az illóolajtartalma, ha nem aromás ? küldjük vissza, hangzott az automata kiszolgáláshoz szokott fogyasztóknak a tanács, az esemény szerdai sajtótájékoztatóján.

Aki profi, az egyes kávéfajták tetejére három mintázatot is ad a kedves vendégnek. A szesztartalmú kávék ? persze ezeknek is óriási változata létezik ? készülhetnek a magyarországi hungarikumból, a hazai pálinkákkal is. Kifejezetten ez lenne a cél, biztatjuk a kísérletező kedvű kiállítókat, versenyzőket ? mondták a rendezők. A kiállítás célja, hogy a piaci szereplők minden csoportjának alkalmat teremtsen a bemutatkozásra, szakmai, üzleti megbeszélésekre, konkrét üzletkötésekre. Kiemelték, hogy cél az is, hogy a nagyközönséget pedig egy kultúrába vezessék be.

A tematika rendkívül széles és a termelők mellett helyet kapnak a legkülönbözőbb gépek és felszerelések, a kiegészítők gyártói és forgalmazói, a kereskedelmi cégek képviselői. A szervezők adatai szerint a magyar felnőtt lakosság 80 százaléka rendszeresen fogyaszt kávét, ami jelentős gazdasági tényező.

Megítélésük szerint a kávézás kultúrája azonban korántsem olyan gazdag a hazai gyakorlatban, amennyire a különböző elkészítési módok, a különböző alapanyagok azt lehetővé tennék. Az egészségre gyakorolt hatások, a készítés fortélyai, az ízlelés tudománya ? alapfokon persze ? a bemutatók és tájékoztatók részei, érdemes elmenni.

Az Európai Kávékülönlegességek Egyesületének ? ilyen is van ? magyar tagozata erre az időpontra hirdette meg a kávéfőzés versenyét, a VI. Magyar Barista Bajnokságot, így a látványos versengés szakmai környezetben, az ágazat piaci szakembereinek érdeklődése mellett zajlik. A bajnokság egyben hivatalos kvalifikáció is a júniusban, Londonban megrendezendő világbajnokságokra, ahol a nyertesek Magyarországot képviselik. A kiállítás megvalósítói arra számítanak, példát és követendő hagyományt teremtenek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kávé a Bazilikánál | ZETApress

Szóljon hozzá!