ZETApress

hírportál

Kávé százféleképpen

Először lesz önálló szakkiállítási téma a kávé! Az április 23-25-e között most első ízben jelentkező Csodálatos Kávé kiállításon a hazai kávépiaci forgalom közel felét kitevő cégek mutatkoznak be, köztük a Bravos, a Pellini, a Mauro, Musetti, SaraLee, a Semiramis, Pasco és a Nestle.

A szakkiállítást a kereskedők és termelők, a forgalmazók és a vendéglátó ipar képviselői számára rendezi a Magyar Kávétársaság Kft. ? tudta meg Török Judit ma délelőtt a Petőfi csarnokbeli sajtótájékoztatón.

Lassan fejlődnek a kávéfogyasztási szokások, ma még nem túl sokan vannak, akik értő módon válogatnak a kávémárkák között, noha a magyar lakosság közel 80%-a legalább egy-két kávét megiszik naponta. A kávépiaci szakemberek persze sokkal többet tudnak a kávéról, mint a fogyasztók ? legyen szó a növényről, vagy akár a pörkölt babkávéból készült nemes italokról.

A kiállítás célja, hogy a piaci szereplők minden csoportjának alkalmat teremtsen a bemutatkozásra, szakmai, üzleti megbeszélésekre, konkrét üzletkötésekre. Ugyanakkor jó lehetőség arra, hogy a figyelmet felhívja az igényes, a mostaninál jóval változatosabb kávéfogyasztási szokások előnyeire. Ez a folyamat ? a turizmus fejlődésének köszönhetően – már elindult hazánkban. Egy új szakma alakult ki Magyarországon, amely a kávézás minőségi fogyasztását és kultúráját hivatott terjeszteni, s amelynek most első önálló bemutatkozása a Csodálatos Kávé kiállítás.

A szakkiállításra több mint negyven cég jelentkezett be. A legnagyobb tematikai csoport a kávésoké, de kávégép- és cukorforgalmazók, valamint kiegészítő felszereléseket kínáló cégek is jelen lesznek a szakmai seregszemlén. A kiállítás helyszíne a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont D pavilonja. A kiállítók elsősorban a vendéglátóhelyek, a kereskedelmi láncok képviselőit, viszonteladókat ? üzleti partnereiket várják a három napos rendezvényre.

Barista bajnokság

Az Európai Kávékülönlegességek egyesületének magyar tagozata a kiállítás idejére hirdette meg a VI. Magyar Barista Bajnokságot. Az idén 17 versenyző áll a kávégépek mögé és készít több kategóriában is ?zamatos versenyművet?.

A versenyen a Latte Art, az Good Spirit, és Cup Tasting ? azaz a Művészi Tejöntés, az Alkoholos Kávékoktélok és a Kávékóstolás ? bajnokságai is meghirdetésre kerültek. A verseny helyszíne a Hungexpo D pavilonjában a kiállítók standjai mellett felállított színpad lesz. A versenyzők Brasilia Opus Sublima kávéfőző gépeken Brasilia és Mahlkönig által biztosított darálókon készíthetik el a versenyszámukat.

A bajnokságok egyben hivatalos kvalifikációk a júniusban, Londonban megrendezendő világbajnokságokra, vagyis az itteni nyertesek Magyarországot fogják képviselni a nemzetközi porondon.

A kiállítás vendége lesz Luigi Lupi a világszerte ismert barista, aki április 24-én ?latte art?, azaz ?tejöntő? tréninget is tart a várhatóan nagy számú szakmai érdeklődőnek. A kísérő programok között gyakorlati bemutatók és szakmai előadások is helyet kaptak. Lesz pörkölési és főzési bemutató, és a kávé élettani hatásai is szóba kerülnek egy előadáson. A Csodálatos Kávé kiállítást az Európai Különleges Kávé Szövetség (SCAE) támogatja.

Cseppnyi magyar barista történelem

Az 1990-es rendszerváltást követően sok jó minőségű kávé érkezett hazánkba jellemzően Olaszországból, és néhány hazai pörkölő is elkezdte tevékenységét. A magyar szokásoknak megfelelően elsősorban ?espresso?-t illetve ?cappuccino?-t lehetett elkészíteni.

A 2000-es évek elejétől néhány hazai kávépörkölő illetve kávéforgalmazó tagja lett a Európai Speciális Kávészövetségnek (Speciality Coffee Association of Europe). Látogatóként részt vettek a szövetség által megszervezésre kerülő Barista Világbajnokságokon, és tapasztalták az ott szereplő Baristák felkészültségét.

A kávépörkölők illetve forgalmazók külön-külön figyelmet szenteltek a baristák képzésének, de belátták, hogy ezen a rendezvényen keresztül összefogva tudnak javítani a kávékészítés minőségén.

Mint ahogy az Európai Speciális Kávészövetség is egy piaci érdekek felett álló azt nem befolyásoló szövetség, úgy a hazai szereplők is ennek megfelelően ténykedtek, amikor 2004 megszervezték az első Magyar Barista Bajnokságot. A nyertesek Magyarországot képviselhették a Barista Világbajnokságokon, így versenyzőink jelen voltak, Seattle-ben, Benben, Tokióban, Coppenhágában és Atlantában. Molnár Attila Atlantában bejutott a döntőbe, ami igen nagy elismerés neki és hazánknak is. A kezdeti nehézségeken túllépve hagyomány teremtődött, az Európai Speciális Kávészövetség aktív támogatásával versenyeinkkel bekerültünk a világ ?kávé vérkeringésébe?.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csodálatos Kávé | ZETApress

Szóljon hozzá!