ZETApress

hírportál

Déli lejtő az irodaházban

Cseke Szilárd és Csepregi Balázs: Déli lejtő című kiállítása szerdán este nyílik a Krisztina Palace Irodaházban a Molnár Ani Galéria szervezésében, a Krisztina Palace Kortárs Képzőművészeti Kiállítások keretében ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A Krisztina Palace Kortárs Képzőművészeti Kiállítások egy rendhagyó esemény-sorozat, amelynek során az épület fejlesztője, a Codic Hungary professzionális képzőművészeti galériák szervezésében kiemelkedő kortárs képzőművészek alkotásait mutatja be. Az első kiállítás rendezője a 2007-től működő Molnár Ani Galéria, amelynek képviseletében Cseke Szilárd képzőművész és Csepregi Balázs szobrászművész alkotásai kerülnek bemutatásra.

A környék várostervezési arculatába kiválóan illeszkedő Krisztina Palace Irodaház Ekler Dezső tervei alapján épült, homlokzatát pedig Dominique Perrault, az elismert párizsi kortárs építész tervezte. Az irodaház a budai oldal egyik legfontosabb ingatlanfejlesztési projektje lett. Fémből és üvegből szerkesztett, karakteres homlokzata mögött elegáns tér és világos felületek biztosítják a kiállítások helyszínét az üzleti élet különleges színterén belül. Ezáltal megvalósulhat a kortárs művészet és az üzleti vállalkozás termékeny találkozása, hiszen a kiállítások kapcsolatteremtő funkcióval, közösségi élménnyel és inspiráló munkakörnyezettel is bírnak, hozzájárulnak a pozitív imázs megteremtéséhez.

A Molnár Ani Galéria két ismert művésze Déli lejtő címmel állít ki közösen, idézve a helyszín meghatározó voltát. Ritkán nyílik alkalom arra, hogy egy festő és egy szobrász munkái ilyen összehangoltan mutatkozzon meg együtt. Cseke Szilárd (1967) és Csepregi Balázs (1974) egyaránt az őket körülvevő természet témájából indul ki, más-más motívumokat megragadva, de ugyanazt a tiszta kifejező erőt és frissességet közvetítve. A pasztózus festékrétegek és a precízen kezelt alumínium és fa felületek kommunikálnak egymással.

Ahogyan Cseke Szilárd festészetére, úgy Csepregi Balázs szobrászatára is egyszerre jellemző a természetesség és az absztrahálási szándék. Egyikük absztrakt festékrétegekből, másikuk térbeli formákból építi fel erdőit, vagy tájait. A szobrok és a festmények együttműködnek, egyik sem uralja a másikat, miközben mindkettő erőteljes.

A Déli lejtő című kiállításon bemutatott műalkotások ? fénnyel átitatott erdő-kompozíciók, vagy a tárgyi környezetet idéző táj-szobrok ? nemcsak egymásra képesek reflektálni, de az őket körülvevő elegáns és innovatív környezetre is találóan felelnek.

Cseke Szilárd (1967) a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Festőművész szakán végzett 1992-ben, mesterei Ilona Keserű Ilona és Bencsik István voltak. Ugyanitt elvégezte a Mesteriskolát Konkoly Gyula irányításával. Többek között elnyerte a Római Magyar Akadémia ösztöndíját, a Derkovits ösztöndíjat, a Strabag Festészeti Díjat és a Kunststiftung Baden Würtenberg ösztöndíját. Csepregi Balázs (1974) a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász szakán diplomázott 1999-ben, mesterei Bencsik István és Karmó Zoltán voltak. Ugyanitt a Mesterképzőt is elvégezte.

A Molnár Ani Galéria 2007 óta rendez csoportos és egyéni kiállításokat. A művészkör és a koncepció kialakításában alapelve a minőségre és változatosságra való törekvés, nyitottan a friss, progresszív ötletekre és technikákra. Elismert középgenerációs művészei mellett a galéria hangsúlyt fektet a fiatal tehetségek felkutatására és szerepeltetésére, valamint programjában kiemelten fontos szerepet kap a szobrászat is. A kiállítás május 6-ig látható hétköznapokon 10 és 18 óra között a Nagyenyed utca 8-14-ben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Déli lejtő a Krisztina Palace-ban | ZETApress

Szóljon hozzá!