ZETApress

hírportál

A pálinka története

Pálinka kiállítás interaktívan Budapesten. Igen, interaktívan, mert a magyar szóhasználatban az 1500-as évek második felétől előforduló pálinka megnevezés mai ? és kiváló ? megtestesítőit kóstolva elődeink szakértelméről, a kultúr-históriai emlékeiből és a jelen, nemzetközileg is jegyzett italáról kaphatunk ízelítőt.

Azután újabb különlegesség hazánk gyümölcseiből, odaillő, az aromát összegyűjtő pohárból, a vendéglátás írott- és íratlan szabályainak betartásával – majd újabb apró érdekesség a néprajztudományt művelőjének tárházából, s így tovább…

A budapesti, régi hagyományokat, a jóízű beszélgetések emléket is felélesztő Matheus Pálinka- és Kávéház ad otthont Balázs Géza értő tudásával, gyűjteményéből rendezett A pálinka története című kiállításának, a kifejezetten a minőségi italokat, TOP-listás nedűket kínáló előállító cég árusítóházában, a budai Corvin téri Hagyományok háza melletti szobáiban.

A március elején megnyílt bemutató a Budai Várkerület alján, a turisták részéről gyakran felkeresett helyen a magyar hungaricumok jeles családját, annak történetét sok-sok vizuális tárja, érthető és vizuális dokumentumokból álló anyaggal mutatja be. Kitűnik, a régiek is sokféleképpen készítették ezen töményitalt, de a valódi kortyolgatni való bizony eleinknek is felkészültséget és időt igényelt, ellenkező esetben ?többemberes? és karcos lett, vagyis több ember fogta le azt, akivel megitatták a torokkaparó, magas szeszfokú házi kotyvalékot.

A szeszfőzés hagyományait, az 1524-ből elsőnek fennmaradt beszélőnevű Borégető családnevet, a készítés népi eszközeit, szabályozását, az Alföldön virágzó butellaköltészetet ? a szép, zöld, mázas cserép pálinkatartón olvasható rigmusokat ?, az ital mai gasztronómiában betöltött szerepét, no meg a pálinkázó magyar aranyszabályokat is megismerheti, megtapasztalhatja a kiállítást felkereső, például a Tavaszi Fesztivál külföldi vendége is. S a kiállítás ismertetőjéből vett jó tanács: ne hajtsuk fel a pálinkát, ízleljük, ízlelgessük, ?rágjuk?, középkori szobákat idéző hőmérsékleten, tulipánt formáló pohárból ? írta Lindenberger Tamás.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Virágoznak az (ipari) parkok | ZETApress

Szóljon hozzá!